Nagrada Isa-beg Ishaković uručena predsjedniku Republike Makedonije

20160529_2_16967600_10573280_Web

U Sarajevu prepoznajem obrise života ispunjenog etničkom, vjerskom i jezičkom različitosti koje imamo i mi u Makedoniji. I zbog toga, moramo zahvaliti Isa-beg Ishakoviću, jednom od najvećih graditelja zajedničkog kulturnog i civilizacijskog prostora na Balkanu, poručio je predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov kojem je večeras dodijeljena međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2016. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Komitet Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković obilježio je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo 10. godišnjicu rada i postojanja. U okviru obilježavanja jubileja održana je svečana ceremonija dodjele nagrade koja nosi ime utemeljitelja bosanskohercegovačke prijestolnice Sarajeva Isa-beg Ishakovića.

Svečanost je u ime Komiteta otvorio Vjekoslav Gerc, koji je obilježavanje 10 godina rada i postojanja, nazvao velikim postignućem i napomenuo da je Komitet za dodjelu bio sačinjen od istaknutih akademskih građana BiH, koji su lišeni svakog političkog ili bilo kojeg drugog uticaja, a nagrada je djelo akademskog kipara Adisa Fejzića.

Organizatori su prije dodjele nagrade poručili da je u pogledu samog laureata riječ o humanisti, čiji je cjelokupan opus usmjeren na izgradnju demokratije u podjeljenim društvima, te jednom od najagilnijih regionalnih lidera u kontekstu regionalne saradnje i pomirenja.

“Zaista je velika čast primiti Međunarodnu nagradu Isa-beg Ishaković. Želim da izrazim svoju iskrenu zahvalnost Komitetu za ovu nagradu koju prihvatam kao priznanje za Republiku Makedoniju i makedonske građane. Zašto je ovo priznanje toliko važno? Zato što je posvećeno velikom vizionaru koji je iza sebe ostavio materijalne i duhovne mostove mira, suživota i saradnje”, poručio je makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov.

Ivanov je istakao da je na Balkanu otvoren prostor mira i suživota uz direktno učešće vizionara poput Isa-bega Ishakovića.

“Znamo da je obnovio Sarajevo iz temelja. Ali, isto tako znamo da je, prije nego što je izgradio Sarajevo i Novi Pazar, Isa-beg usavršavao svoje graditeljske sposobnosti u Skoplju. On je izgradio mnoge zgrade koje stoljećima predstavljaju srž društvenog, ekonomskog, vjerskog i obrazovnog života u Skoplju”, istakao je makedonski predsjednik.

Isa-beg je uspješno, dodao je, transponovao model kvalitetnog i funkcionalnog gradskog života u Skoplju u gradske centre u Sarajevu i Novom Pazaru.

“Možda zbog toga, svaki put kad dođem u Sarajevo, osjećam se kao kod kuće. U Sarajevu prepoznajem obrise života ispunjenog etničkom, vjerskom i jezičkom različitosti koje imamo i mi u Makedoniji. I zbog toga, moramo zahvaliti Isa-beg Ishakoviću, jednom od najvećih graditelja zajedničkog kulturnog i civilizacijskog prostora na Balkanu”, poručio je Ivanov.

Istakao je da danas, pet stoljeća nakon Isa-beg Ishakovića, u jednom dijelu Balkana smo svjedoci ponovnog prisustva neutralne sile, sa jedinstvenim tržištem, valutom i kodom komunikacija, a ta supersila načina života, kako je kazao, je Evropska unija.

“Unija se temelji na načelima demokracije, vladavine prava, ljudskih prava i prava manjina, funkcionalne tržišne ekonomije i harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom. Drugim riječima, ono što je bio sistem Milleta u Otomanskom carstvu, su politički, ekonomski i pravni kriteriji iz Kopenhagena u demokratskoj Evropskoj uniji. Ovaj važan zadatak je prvenstveno u rukama lidera balkanskih zemalja koje su već dijelom Evropske unije. Oni, ali i svi mi zajedno, imamo zajedničku odgovornost prema našoj regiji, kojoj dugujemo naše identitete, naše kulture, naše specifičnosti”, poručio je Ivanov.

Na kraju je podvukao da je zajednička odgovornost svih država na Balkanu da njeguju vezu koju su uspostavili vizionari iz prošlosti, da ostanu vjerni njihovom graditeljskom duhu.

“Kao regija, imamo sve što nam treba. Imamo resurse, tradiciju, baštinu, kreativne ljude. Jedina stvar koja nam treba je odgovorno rukovodstvo. Naša regija treba više odgovornih lidera koji će prevazići ograničene etničke, vjerske i ideološke okvire, izgraditi i reformirati našu regiju kroz dijalog, pomirenje i povjerenje”, zaključio je Gjorge Ivanov.

Crvenim tepihom večerašnje svečanosti prošetalo je oko 400 zvanica koje su imale priliku uživati u bogatom pratećem pregramu svečanosti uz nastup Makedonske filharmonije.

Manifestaciji u Narodnom pozorištu prisustvovale su mnogobrojne zvanice iz društveno-političkog života BiH, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Prošle je godine ovu nagradu Komitet Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković dodijelio predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, a ovo prestižno priznanje ranije su, između ostalih dobili Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Heinz Fischer, predsjednik Austrije, Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske…