Globus

nesretna indija

Nakon “pakla Covida” zadesila ih nova nevolja: Zbog ciklona evakuisano milion ljudi

26/05/2021

Naleti ciklona Yaas iznosili su do 140 kilometara na sat

Snažni ciklon Yaas u srijedu, nekoliko dana nakon naleta ciklona Tauktae, uništio je tisuće domova na istoku Indije i zbog olujnih udara prisilio vlasti na zatvaranje zračne luke Kolkata.

Naleti ciklona Yaas iznosili su do 140 kilometara na sat, saopćile su vlasti, nekoliko dana nakon što je ciklon Tauktae razorio zapadnu obalu Indije i uzrokovao masovne evakuacije dok istovremeno traje borba sa smrtonosnim drugim valom koronavirusa.

Vlasti su navele da je više od milion ljudi evakuirano, a televizijske snimke prikazale su nemirno more, udare vjetra i kišu koja se spustila u saveznoj državi Odisha te trgovine i domove prekrivene daskama.

Očekuje se da će ciklon do podneva prijeći Odishu i njezinu susjednu saveznu državu, Zapadni Bengal, napomenuli su meteorolozi.

Premijer Zapadnog Bengala, Mamata Banerjee, rekao je novinarima da je u državi oštećeno oko 20.000 kuća i privremenih skloništa.

“Nisam nikada prije vidio nešto slično”, kazao je državni ministar Bankim Hazra, nakon što je more oštetilo nasipe oko otoka Sagara u Bengalskom zaljevu i preplavilo turistički grad Digha.

“Uzastopne plime i oseke pogodile su obalu”, dodao je. “Posvuda je poplava i sela su odsječena.”

Zračna luka Kolkata zatvorena je do srijede navečer.

Cikloni u Bengalskom zaljevu su uobičajeni za ovo doba godine. Često pogađaju obalu i uzrokuju smrti i razaranje obalnih područja Indije i susjednog Bangladeša.

Policija je objavila da je spasila 10 osoba nakon što se njihov brod u utorak prevrnuo blizu obale grada Jagatsinghpura. Mornarička baza Chilka nadzire brodove na tom području i spremna je pružiti pomoć, priopćila je indijska mornarica.

Razorni val koronavirusa otežao je preventivne pripreme za oluju. Dužnosnici Odishe rekli su da su na trima područjima pogođenima olujom, obustavili testiranje, cijepljenje i pregledavanje pacijenata

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.