Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sergej Surovikin

Nakon pobune Wagnera nestao je “general Armagedon”

Sergej Surovikin
Foto: Twitter
Sergej Surovikin

“Bit će zanimljivo vidjeti što se događa s tim čovjekom. Nije se pojavio otkako je u subotu dao izjavu u kojoj je pozvao ljude iz Wagnera da se vrate u svoje jedinice”

Visoki ruski general, za kojeg je New York Times danas objavio da je unaprijed znao za pobunu Wagnerovih plaćenika, nije viđen otkako se oružana pobuna odvijala u subotu, tvrde ruski vojni blogeri.

Sergej Surovikin je poznat pod nadimkom “general Armagedon” te je zamjenik oandanta ruske vojske čiji dobri odnosi s vođom Wagnera Jevgenijem Prigožinom su dobro dokumentirani. Ranije ove godine smijenjen je s pozicije vrhovnog komandanta, ali je zadržao utjecaj u vođenju ratnih operacija u Ukrajini.

Ruski Telegram kanal Rybar, na kojem pišu vojni blogeri, sugerira da je pod ispitivanjem. “Surovikin nije viđen od subote. Ne zna se gdje se nalazi general Armagedon. Postoji verzija priče da ga ispituju”, objavljeno je na Rybaru.

Američki obavještajci su, prema pisanje New York Timesa, poručili da je Surovikin znao o Prigožinovim planovima za pobunu protiv vojnog vodstva Rusije. “On vjerovatno prolazi kroz teške trenutke”, rekao je analitičar za odbranu i sigurnost Sky Newsa, profesor Michael Clarke.

“Bit će zanimljivo vidjeti što se događa s tim čovjekom. Nije se pojavio otkako je u subotu dao izjavu u kojoj je pozvao ljude iz Wagnera da se vrate u svoje jedinice”, rekao je Clarke.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je bjesnio protiv Sergeja Šojgua, ruskog ministra odbrane, i Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba, optužujući ih za neuspjehe u Ukrajini i nedostatak podrške vojske borcima Wagnera. Ni Gerasimov nije viđen od subote, dodao je Clarke, kao ni zamjenik šefa ruskog sigurnosnog vijeća Dmitrij Medvedev.

Privatni avion Medvedeva otišao je u Oman tokom vikenda i nije se vratio, rekao je Clarke.