potvrđena pobjeda bidena

Nakon ponovnog brojanja u Wisconsinu Trump ostao i bez tri miliona dolara

trump

Na nacionalnom nivou Trump je dobio 232 elektora, a Biden 306

Donald Trump zahtijevao je da se opet prebroje glasovi u okrugu Milwaukee, najvećem okrugu u saveznoj državi Wisconsin u kojoj je izgubio s 20.000 glasova od Joea Bidena. Ponovno brojanje završilo je jučer i samo potvrdilo Bidenovu pobjedu.

Prije ponovnog brojanja, Biden je u okrugu Milwaukee imao 317.270 glasova, a Trump 134.357. Nakon ponovnog brojanja, Biden ima 317.527, a Trump 134.482.

Na nacionalnom nivou Trump je dobio 232 elektora, a Biden 306 i 5,8 miliona glasova Amerikanaca više. Za pobjedu je potrebno osvojiti 270 elektorskih glasova saveznih država te Trump mora preokrenuti rezultate u najmanje tri velike države, što je do sada nezabilježeno.

Istovremeno, njegovo odbijanje da prizna izborni poraz sprječava predaju vlasti i informacija novoj administraciji i otežava Bidenov odgovor na pandemiju koronavirusa nakon što preuzme predsjedničku dužnost 20. januara.

Biden je u srijedu, na virtuelnom sastanku sa zdravstvenim radnicima države Delaware koji se žale na nedostatak zaštitne opreme i testova na covid-19 za njih, upozorio da odgađanje da ga se proglasi pobjednikom može značiti da bi “uskoro mogli kasniti više sedmica ili mjeseci u pripremi cijele inicijative” za distribuciju cjepiva na koronavirus kada ono postane dostupno.

“Mnogo stvari nam nije dostupno, uključujući ažurirane podatke o zaštitnoj opremi i planu distribucije cjepiva”, rekao je Biden.