Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbijanski predsjednik

Nakon Putinove odluke oglasio se i Vučić: Dao sam nalog vojsci da bude spremna

Vučić je rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina o priznavanju nezavisnosti Luganska i Donjecka biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta i da “kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, poslije odluke Vladimira Putina o priznanju nezavisnosti sepratističkih teritorija  na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi – političke, sigurnosne i ekonomske prirode.

Vučić je rekao da će pritisci na Srbiju poslije odluke Putina o priznavanju nezavisnosti Luganska i Donjecka biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta i da “kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna”.

Kako je istakao, za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbjednosne arhitekture “oprijedeljenost za mir mora da bude snažna, a snaga odvraćanja još snažnija i jača”.

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktuelne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, bezbjednosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji. On je rekao da ono što je prethodna tri dana doživio potvrđuju njegove riječi da raste pritisak na Srbiju.

“Ono što sam doživio prethodna tri dana pokazuje šta možemo očekivati da će tek da slijedi i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju”, istakao je Vučić.

Dodao je da više “niko ne može da predvidi kako će se ko ponašati i ko će šta da čini”, prenio je RTS.

“Sve što smo znali do jučer danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredijeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora da bude još snažnija i jača”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će na Srbiju tek uslijediti sve veći pritisci sa zahtjevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i “vruće linije”, ali da će izdržati sve pritiske. Vučić je rekao da će uslijediti pritisci na Srbiju sa različitih strana i dodatno po pitanju odnosa u regionu. Vučić je dodao da Srbija nema nikakvu alternativu po tom pitanju.

“Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenju sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsjednikom Francuske Macronom, sa njima sam razgovarao mnogo po pitanju zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje”, rekao je Vučić.