Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nyiragongo

Nakon skoro dvije decenije proradio vulkan u Kongu

vulkan kongo (1)

Nyiragongo je zadnji put eruptirao 2002. godine i tad je poginulo 250 ljudi

Nyiragongo, vulkan na istoku Demokratske Republike Kongo koji je jedan od najaktivnijih u svijetu, proradio je u subotu, a uspaničeni stanovnici obližnjeg grada Gome dali su se u bijeg iako je vulkanolog rekao kako grad izgleda nije u opasnosti.

Ljudi su zgrabili madrace i druge stvari te pobjegli prema granici sa susjednom Ruandom dok je crveni sjaj ispunio nebo iznad grada, piše Reuters.

Vulkanolog Dario Tedesco rekao je Reutersu kako se čini da Goma, grad s oko dva miliona stanovnika, nije u opasnosti, a lava teče prema istoku u smjeru granice s Ruandom.

“Mogu vidjeti fontane lave”, rekao je Tedesco Reutersu. On je ranije izjavio kako misli da će lava vrlo brzo doći u Gomu, ali je kasnije ustvrdio da se to ipak neće dogoditi.

Nyiragongo je zadnji put eruptirao 2002. godine i tad je poginulo 250 ljudi, a bez domova je ostalo 120.000 nakon što se lava slila u Gomu.


Vulkanolozi strahuju da vulkanska aktivnost zabilježena u zadnjih pet godina odražava onu uočenu u godinama prije erupcija 1977. i 2002.