Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon tri godine pauze egipatski parlament počeo s radom

egipat

Novi saziv egipatskog parlamenta danas je održao prvu sjednicu nakon tri godine pauze zbog odluke Ustavnog suda te zemlje o raspuštanju tog zakonodavnog tijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud Egipta je u junu 2012. godine raspustio parlament, tačnije Narodnu skupštinu Egipta, a danas je održava sjednica novog saziva ovog doma na kojem je svih 596 zastupnika položilo svečanu zakletvu.

Prvim zasjedanjem parlamenta Egipta nakon tri godine predsjedavao je najstariji izabrani zastupnik Baha Ebu Shakka (77), a njegovi zamjenici su bila dva najmlađa zastupnika Neha Halid al-Humeili (26) i Hasan Omer Mohammed Hasanein (26).

Predsjedavajući je pročitao odluku Vrhvne izborne komisije o potvrdi zastupničkih mandata, a potom su članovi parlamenta redom čitali tekst zakletve.

Prilikom čitanja teksta zakletve zastupnik Murtaza Mansour je izazvao rast tenzija jer nije želio pročitati tačan tekst, međutim na kraju je pristao prisegnuti da će raditi po Ustavu i zakonima koji su na snazi u Egiptu.

U nastavku sjednice se očekuje izbor rukovodstva parlamenta. Na kraju će biti određen i datum drugog zasjedanja na kojem će prisustvovati i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Tokom složenog procesa parlamentarnih izbora u oktobru i novembru u Egiptu je izabran novi saziv parlamenta. Na izborima je birano 568 zastupnika i to 448 na listi nezavisnih kandidata, a 120 sa partijskih lista. Preostalih 28 zastupnika imenovao je predsjednik Sisi, koji je tokom proteklog perioda nerada parlamenta obnašao i zakonodavnu vlast.