Prim. dr. Dragan Stevanović: Zašto od bolnice praviti kancelarije

Opca bolnica Abdulah Nakas

Grupa “eksperata” u sastavu jedan ljekar ginekolog, jedan ljekar neurolog i osam administrativnih radnika vlada Kantona Sarajevo i Federacije BiH, uz punu podršku prof. dr. Sebije Izetbegović kao idejnog tvorca projekta, gasi Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu da bi tu zgradu preuzela Vlada FBiH, sve pod izlikom “reformi i racionalizacije zdravstvenog sistema u FBiH”.

“Nisam našao podatak da se bilo gdje u svijetu moderan bolnički prostor – koji u građevinskom smislu košta pet puta više od kancelarijskog (zbog prateće infrastrukture) – zatvara i pretvara u kancelarije. U igri je, zapravo, namjera aktualne Vlade FBiH da suparničkom SDP-u, koji je sada u opoziciji, prestane plaćati najam za prostor u kojem je trenutno smještena Vlada FBiH, pri čemu je u budžetu FBiH već izdvojeno oko 13 miliona KM za adaptaciju zgrade bolnice u kancelarije.

Time se gubi bolnički kapacitet od oko 40 hiljada m2 prostora namjenski građen prije 40 godina za modernu opću bolnicu, adaptiran sredstvima Evropske unije 2000. godine sa oko 9 miliona dolara, u koji je od 2012. godine do danas dodatno uloženo oko 10 miliona KM za nabavku moderne opreme.

Bolnica ima moderni CT star tri godine, modernu magnetnu rezonancu koja je plaćena preko četiri miliona KM i otvorena prije svega pola godine, modernu spalionicu medicinskog otpada koja je adaptirana u novembru 2015. godine i čija je adaptacija koštala 300 hiljada KM.

Rekonstruisani su i svi sistemi medicinskih plinova (kiseonik) za sve bolesničke sobe i radne prostore sa uloženih preko 600 hiljada KM. U protekle četiri godine izvršena je rekonstrukcija i adaptacija gotovo svih vitalnih kapaciteta bolnice.

Bolesnici za smještaj imaju moderne sobe sa kupatilima i medicinskim mobilijarom. Dio opreme će se demontirati i uz nove adaptacije u UKCS-u (Univerzitetski klinički centar Sarajevo) premjestiti tamo, ali veći dio će propati jer UKCS već ima dosta opreme sličnog kvaliteta koja stoji neiskorištena. Infrastruktura će se devastirati, pri tome će pacijeti na UKCS-u biti smješteni većim dijelom u objekte iz austrougarskog perioda koji ne ispunjavaju minimume standarda za bolnicu modernog tipa (npr. zgrade bez liftova, sobe sa šest i više kreveta bez medicinske infrastrukture, mokri čvorovi nedostatni i na hodnicima i mnogo drugog).

Vlada tvrdi da time dobija uštedu na godišnjem nivou od oko šest miliona KM. Međutim, moguće je uštediti i mnogo više od toga racionalnom organizacijom samog sistema bez nepotrebnog “bacanja novca”.

U situaciji kada BiH izdvaja 7,1 posto od ukupnog bruto nacionalnog dohotka za zdravstvo – što je najmanje u regionu i planira taj procenat za tri godine svesti na 6,2 posto, pri čemu po glavi stanovnika BiH izdvaja 200 eura za zdravstvo, Hrvatska 560, a Slovenija 1200, i u situaciji u kojoj u glavnom gradu ima svega 32 bolnička kreveta na deset hiljada stanovnika, što je najmanje u regionu – autori ovog projekta “planiraju” ogromne investicije na UKCS-u, a uslov za je uništenje Opće bolnice.

Niko ni na koji način nije konsultovao struku za ovaj potez. Ljekarske komore se bore na sve načine da se u javnosti započne rasprava o ovoj suludoj ideji, ali nema efekta. Ovakvi projekti se u normalnim državama rade uz angažovanje priznatih consulting firmi, koje uzimaju u obzir mnoge faktore priznate od Svjetske zdravstvene organizacije i prave analize i prijedloge koji se onda provjeravaju u stručnoj javnosti.

Poznati, sada penzionisani bh. ekspert, prof. Arif Smajkić, smatra da je za izradu takvog elaborata potrebno od šest mjeseci do godinu dana. Naši “eksperti” su to uradili za nekoliko dana, a da se nisu sastali ni kao radna grupa.

I prije donošenja formalne odluke o gašenju Opće bolnice, počeo je strašni mobing i pritisak na uposlene da raskinu svoj radni odnos u Općoj bolnici i pređu na UKCS, što oni iz straha da će ostati bez posla i rade, tako da će se bolnica, i prije formalne odluke o gašenju, najvjerovatnije sama urušiti.

Politika u Bosni i Hercegovini je svemoćna, a moćnici uz pomoć svojih političkih mentora i porodice postaju vlasnici zdravlja građana Kantona Sarajevo.”