Globus

Evropsko "desničarstvo"

Napad na Novom Zelandu trese Austriju: Šefa države povezuju sa teroristom

29/03/2019

Australijanac Brenton Tarant, koji je pucao na ljude u džamiji u Krajstčerču, boravio je, prema navodima ministra, u Austriji od 28. novembra do 2. decembra prošle godine

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kickl objavio je na sjednici parlamenta, nove detalje koji dovode u vezu austrijske desničare sa desničarskim teroristom koji je na Novom Zelandu ubio 50 osoba.

Australijanac Brenton Tarant, koji je pucao na ljude u džamiji u Christchurchu, boravio je, prema navodima ministra, u Austriji od 28. novembra do 2. decembra prošle godine.

Tokom tog boravka on je iznajmljenim automobilom prešao 2.000 kilometara obilazeći više gradova.

Austriju je posmatrao kao jednu od zemalja u kojoj može da pokrene otpor protiv migracije, napisao je Tarrant u svom manifestu.

Kickl je ukazao da je, što je potpuna novina, Tarant 2014. godine posjetio Sjevernu Koreju, a u grupi turista bila su i tri Austrijanca.

“U toku je istraga vezano za pozadinu tog putovanja, kao i kontakata”, objasnio je ministar.

On je istakao da po Austriju trenutno ne postoji konkretna opasnost od terorizma, i opasnost se i vidi kao “apstraktno povećanu”.

Sjednica parlamenta, na kojoj je raspravljano o vezama austrijskih desničara sa Tarrantom bila je veoma burna i morala je biti privremeno prekidana.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) Joerg Leichfried kritikovao je Kickla što Austrija do sada nije vodila istragu protiv desničarske “vojske u sjenci” u Austriji.

Opasnost od desničarskog terorizma je i te kako realna u Austriji, a vlada ne čini dovoljno protiv toga, naglasio je on dodajući da je i vladajuća Slobodarska partija (FPO), čiji je Kickl član, imala kontakte sa desničarskim pokretom “Identitarista”, koji su sada pod istragom zbog veza sa Tarrantom.

Na to je poslanik FPO Valter Rozenkranc rekao da ne može Kickl da se poziva na odgovrnost za sve što se dešava u svijetu.

On je, povodom veza FPO sa “Identitaristima pokazao fotografiju predsjednika Austrije Aleksandra van der Belena na kojoj je sa šefom tog desničarskog pokreta Martina Selnera, čiji stan je početkom nedjelje pretresen zbog donacije koju je Tarant uputio ovim desničarima.

Rozenkranc je tim izazvao buru u parlametu pošto je SPO kritikovala da se predsjednik Austrije dovodi u vezu sa terorističkim napadom na Novom Zelandu.

SPO je zatražila opomenu poslanika Rozenkranca, ali pošto to predsjednik parlamenta Wolfgang Sobotka nije uradio, poslanici SPO su postali bučniji i ustali prekinuvši rad skupštine.

Takođe do prekida rada došlo je nakon što je poslanica Stefanie Krisper iz stranke Neos u svom obraćanju Kickla dovela u vezu sa “Identitaristima” tvrdeći da je jedan od šefova sekcija Ministarstva unutrašnjih poslova član te desničarske organizacije.

Kickl je to ocijenio skandalom, jer je Krisper optužila jednog čovjeka samo zato što ima slično ime kao član “identitarista”.

Nakon toga je i poslanik FPO Hans-Jer Jenevajn, tražeći izvinjenje od Krisper, zbog korišćenja riječi “svinjarija” opomenut.

Inače Krisper se tek kasnije, putem saopštenja, izvinila što je dovela službenika Ministarstva u vezu sa “Identitaristima” zbog sličnosti imena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.