Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napetost između Saudijske Arabije i Irana neće dobiti vojnu dimenziju

Saudi Shiite Cleric

Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju da napetost između Saudijske Arabije i Irana, koje su pojačane nakon smaknuća šiitskog vjerskog službenika ajatolaha šejha Nemra Bakira En-Nemra te paljenja saudijske ambasade u Teheranu, neće poprimiti vojnu dimenziju.

Neimenovani zvaničnik Pentagona u razgovoru sa novinarom AA izjavio je kako do sada u Zaljevu nisu primjetili bilo kakve vojne aktivnosti, te da smatra kako za to i ne postoji razlog.

“Sve ovo (napetost između Saudijske Arabija i Irana) je potpuna retorika, smatramo da neće dobiti neku vojnu dimenziju”, kazao je neimenovani zvaničnik.

Prema njegovim riječima, radi se o diplomatskoj krizi koja je moguća bilo gdje da se desi, ipak, kako je dodao, kao i svako drugi zabrinut je zbog svega. Naglasio je kako je njegova zabrinutost zbog ovih napetosti mnogo veća nego inače.

On je također kazao kako i mnogi analitičari pretpostavljaju da će napetost ostati samo na diplomatskom nivou, te da u slučaju i da ta kriza ne bude riješena, doći ce u jednu normalu.

Vlasti Saudijske Arabije 2. januara su saopćile da su pogubile 47 osoba osumnjičenih za terorizam, među kojima i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji En-Nimr. Taj potez je izazvao niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih naroda, SAD-a, te drugih zemalja.

Nakon toga, demonstranti u Teheranu zapalili su zgradu ambasade Saudijske Arabije u znak odmazde za pogubljenje šiitskog imama i još 46 osoba.