Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbrana ljudskih prava

Narod Ukrajine osvojio nagradu Saharov Evropskog parlamenta

ukrajina eu zastava

Ovo je druga godina zaredom da su parlamentarci EU iskoristili nagradu Saharov da pošalju poruku Kremlju. Zatvoreni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni dobitnike je ove nagrade prošle godine

Narodu Ukrajine danas je dodijeljena nagrada za ljudska prava Saharov koju Evropski parlament dodjeljuje zaslužnima za odbranu slobode misli i ljudskih prava.

Nagrada EU-a, nazvana po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, dodjeljuje se od 1988. u čast pojedinaca ili skupina koji brane ljudska prava i temeljne slobode. Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je 1989., piše AFP.

Ovo je druga godina zaredom da su parlamentarci EU iskoristili nagradu Saharov da pošalju poruku Kremlju. Zatvoreni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni dobitnike je ove nagrade prošle godine.

– Ova nagrada je za one Ukrajince koji se bore na terenu. Za one koji su bili prisiljeni pobjeći. Za one koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Za sve one koji ustaju i bore se za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi – rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.