Na ulicama hiljade ljudi

Nastavak protesta u Hong Kongu na prvi dan Nove godine

Hong_Kong_protesti_Xinhua (1)

Atmosfera je postajala sve napetija u nekoliko okruga na otoku Hong Kong, dok su stotine demonstranata se okupili u unutrašnjosti grada

Protesti se nastavljaju u Hong Kongu na prvi dan Nove godine kada je izašlo na desetine hiljada antivladinih demonstranata zbog čega je policija ispalila suzavac i vodene topove kako bi spriječila demonstracije.

Nasilje je izbilo tokom uglavnom mirnih protesta kada su mase građana vršile pritisak vlasti na daljnje ustupke u gradu pod kineskim vlastima.

Demonstranti, od kojih su neki nosili plinske maske crne boje, promijenili su rute i formaciju i napravili su svoje linije otpora dok je policija blokirala ceste kako bi spriječili da demonstranti iskoriste velike grupe ljudi.

Atmosfera je postajala sve napetija u nekoliko okruga na otoku Hong Kong, dok su stotine demonstranata se okupili u unutrašnjosti grada.

Demonstranti su usmjerili svoj bijes na globalnu bankarsku skupinu HSBC navodeći vezu između hapšenja četiri člana grupe koja su prikupila sredstva za podršku demonstrantima i ranijeg zatvaranja računa HSBC-a povezanog s tom skupinom. HSBC negira bilo kakvu vezu s protestima.