Jens Stoltenberg

NATO će pojačati prisustvo u istočnom dijelu alijanse

Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju, povuče svoje snage iz Ukrajine i izabere diplomatiju – rekao je Stoltenberg

Saveznici Sjevernoatlantskog saveza (NATO) složili su se da dodatno pojačaju svoje snage na svom istočnom krilu u blizini Ukrajine, ali nemaju namjeru da šalju trupe u Ukrajinu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak.

NATO nema borbene trupe unutar Ukrajine i “nema namjeru da rasporedi NATO trupe unutar Ukrajine”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon vanrednog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća, prenijela je Xinhua.

Odgovor NATO-a uslijedio je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak odobrio “specijalnu vojnu operaciju” u regionu Donbasa, a Ukrajina je potvrdila da su vojni ciljevi širom zemlje napadnuti.

– Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju, povuče svoje snage iz Ukrajine i izabere diplomatiju – rekao je Stoltenberg.

Putin je ranije u četvrtak rekao u televizijskom govoru naciji da planovi Rusije “ne uključuju okupaciju ukrajinskih teritorija”.

– Nećemo nikome ništa nametati silom – rekao je Putin, ističući da je potez Rusije odgovor na “fundamentalne prijetnje” NATO-a koji se proširio na istočnu Evropu i približio svoju vojnu infrastrukturu ruskim granicama.

Ranije su ambasadori NATO-a u saopćenju rekli da su odlučili “u skladu s našim odbrambenim planiranjem da zaštitimo sve saveznike, da preduzmu dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane u cijeloj Alijansi”.