podrška Ukrajini

NATO nadzire nebo iznad Moldavije tokom sastanka evropskih čelnika

Foto: FENA/Hazim Aljović
Američki bombarder iznad Sarajeva

Nadzorni avioni NATO-ovih sistema zračnog upozorenja i kontrole (AWACS) posmatrat će nebo iznad mjesta održavanja samita do petka

NATO će nadzirati nebo iznad Moldavije dok više od 40 evropskih čelnika prisustvuje samitu u blizini ukrajinskih granica kako bi iskazali podršku objema zemljama dok Kijev priprema kontraofanzivu protiv ruske invazije.

Okupljanje 27 država članica EU i 20 drugih evropskih zemalja u zamku duboko u moldavskoj vinskoj regiji samo 20 kilometara od ukrajinske teritorije predstavlja sigurnosni i organizacioni izazov za zemlju od 2,5 miliona ljudi koja se nalazi između Ukrajine i članice NATO-a Rumunije.

Saopćenje alijanse

Nadzorni avioni NATO-ovih sistema zračnog upozorenja i kontrole (AWACS) posmatrat će nebo iznad mjesta održavanja samita do petka, navodi se u saopćenju alijanse.

Ostaci raketa iz rata u Ukrajini pronađeni su u Moldaviji nekoliko puta od ruske invazije prije 15 mjeseci.

– NATO AWACS može otkriti letjelice, projektile i bespilotne letjelice udaljene stotinama kilometara, što ih čini važnom karikom u sposobnosti za rano upozoravanje – izjavila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

S obzirom na to da se Kijev priprema za kontraofanzivu koristeći nedavno nabavljeno zapadno oružje kako bi pokušao protjerati ruske okupatore, veći dio fokusa samita bit će na Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan je na samit.

– Prisustvo ovih lidera u našoj zemlji jasna je poruka da Moldavija nije sama, kao ni naš susjed Ukrajina, koja se godinu i tri mjeseca bori protiv varvarske invazije Rusije – izjavila je predsjednica Maia Sandu novinarima uz predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Kosovo jedna od tema

EU također ima za cilj da iskoristi samit za rješavanje napetosti na sjeveru Kosova između vladajuće albanske većine i manjinskih Srba, koje su posljednjih dana prerasle u nasilje, što je navelo NATO da tamo rasporedi još 700 pripadnika mirovnih snaga.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da je u srijedu pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija u Slovačkoj da odigra ulogu u smirivanju krize i kako se nada da će istu poruku prenijeti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.

– Moramo deeskalirati. Moramo deaktivirati – izjavio je Borrell novinarima u Kišinjevu u srijedu navečer.

– Otišli smo predaleko i nivoi nasilja kojima smo svjedočili početkom ove sedmice moraju odmah prestati. U suprotnom situacija može postati veoma opasna – kazao je.

Samit će se također dotaknuti niza strateških pitanja, od energetike do kibernetske sigurnosti i migracija.

To također pruža priliku za rješavanje drugih napetosti u Evropi, uključujući između Azerbejdžana i Jermenije, čiji će čelnici razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zvaničnicima EU.

Moldavija želi u EU

Moldavija je, kao i Ukrajina, podnijela zahtjev za pridruživanje EU prošle godine ubrzo nakon ruske invazije, a Kišinjev planira da iskoristi samit da prikaže reforme i uvjeri čelnike da što prije otvore pregovore o pridruživanju.

Moldavija je primila više ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja, baš kao što su cijene hrane i energije porasle kao rezultat sukoba.

Vlada je optužila Rusiju da pokušava da destabilizuje zemlju koja uglavnom govori rumunski putem svog uticaja na separatistički pokret u njenom otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja koji uglavnom govori ruski jezik, prenosi Reuters.