Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NATO podržava sve međunarodne napore za postizanje mira u Siriji

jens Stoltenberg222

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je danas da NATO podržava sve međunarodne napore čiji je cilj postizanje mira i političkog rješenja u Siriji.

– Nakon prošlosedmičnih stravičnih napada hemijskim oružjem u Khan Shaykhunu u kojem je ubijeno na desetine ljudi, uključujući i veliki broj djece, SAD su pokrenule napad na zračnu bazu Shayrat u Siriji – kazao je Stoltenberg u saopćenju u povodu američkih napada na Siriju.

Stoltenberg je također rekao da sirijski režim snosi punu odgovornost za ovaj događaj, te da NATO dosljedno osuđuje stalnu upotrebu hemijskog oružja od strane Sirije kao grubu povredu međunarodnih normi i sporazuma.

– Bilo kakvo korištenje hemijskog oružja je neprihvatljivo, ne može proći bez odgovora i krivci moraju za to odgovarati. NATO smatra da je korištenje hemijskog oružja prijetnja za međunarodni mir i sigurnost. NATO podržava sve međunarodne napore čiji je cilj postizanje mira i političkog rješenja u Siriji – navodi se u saopćenju generalnog sekretara NATO-a.