Natpisi na ruskim avio-bombama izazvali buru negodovanja u Njemačkoj

za-staljina1

Ruske avio-bombe s natpisom “Na Berlin” i “Za Staljina” podigle su veliku prašinu u Njemačkoj javnosti. Naime, riječ je o natpisima na bombama koje su za vježbanje koristili ruski vojni avioni tokom nekoliko posljednjih vježbi nad Baltikom.

Nije ništa čudno što su na bombama osvanuli natpisi jer su zanimljive slike i natpisi uobičajena praksa. No, problem za Nijemce je nastao u sadržaju onoga što je bilo napisano. Tako je njemački tabloid Bild napisao da takvi natpisi pokazuju opasne tendencije ruskog vodstva i vojske, te da zapravo daju pravi uvid u rusku stvarnost za 2015. godinu.

na-berlin

Natpisi su zapravo vrlo slični onima koje je Crvena armija koristila tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv nacista.

Fotografije s bombama znakovitog natpisa objavila je ruska mornarica na svojoj internet stranici Flot.

za-staljina

Ruski vojni izvor za Sputnik News izjavio je kako da tokom bilo koje vježbe ruski vojnici mogu na svim vrstama naoružanja stavljati natpise koje god žele. Sudeći po tome, Rusi nemaju namjeru propisivati šta se može, a šta nije prikladno za “piskaranje” po bombama i ostaloj vojnoj artiljeriji.