Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Naučnici upozoravaju: Najtoplija zima u historiji Arktika uzrokuje ledeni val u Europi

07/03/2018

Naučnici koji pomno prate efekte klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja izmjerili su da je ova zima najtoplija u historiji Arktika.

“Nikad nisam vidio nešto ovako ludo, toplotni valovi koji pogađaju Arktik nisu normalni”, izjavio je Mark Serreze, ekspert iz Kolorada koji proučava Arktik od 1982. godine.

Eksperti kažu da su ovi događaji bez presedana, a dio su ciklusa izazvanog globalnim zagrijavanjem koji u posljednjim sedmicama izaziva ledene oluje u Europi i sjeveroistočnoj Americi.

Vremenska stanica najbliža Sjevernom polu na Grenlandu objavila je da je temperatura u februaru 60 sati bila iznad nule. Prije ove godine, naučnici su toliku temperaturu izmjerili samo dva puta, i to na veoma kratke instance.

Ruth Mottram, klimatska naučnica iz Danskog meteorološkog instituta, kaže da su temperature u prošlom mjesecu bile prikladne vremenu u maju.

Od tridesetak vremenskih stanica na Arktiku, 15 ih je bilo 5.6 stepeni Celzijusa preko normalne zimske granice.

“Dugački periodi toplote su nas zapanjili”, kaže Mottram.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.