Globus

ugur sahin

Naučnik koji stoji iza Pfizerove vakcine: Da, ova vakcina može staviti tačku na pandemiju

13/11/2020

Vakcinu je razvio sa svojom suprugom Ozlem Tureci  u njihovoj kompaniji "BioNTech" te s onkologom Christopherom Huberom

Ugur Sahin, naučnik koji stoji iza “Pfizerove” vakcine za koronavirus uvjeren je da će upravo njegova vakcina zaustaviti pandemiju. Iako su ostala još neka otvorena pitanja oko vakcine, Sahin za Guardian kaže da je vrlo optimističan.

– Ako me pitate može li ova vakcina staviti tačku na epidemiju, moj odgovor je – da. Naime, već samo zaštita od simptoma će imati dramatičan utjecaj na širenje virusa. Do ponedjeljka nismo znali može li vakcina izazvati dovoljno jaku reakciju ljudskog imunološkog sistema i može li virus naći put kroz ljudske stanice, ali sada znamo da ova vakcina može pobijediti virus – kaže Sahin.

Vakcinu je razvio sa svojom suprugom Ozlem Tureci  u njihovoj kompaniji “BioNTech” te s onkologom Christopherom Huberom.

“Pfizerova” stručnost i dobro poznavanje masovnog tržišta vakcine, kao i ubrzana akcija regulatora pomogla je da se vakcina razvije u deset mjeseci, umjesto da se razvija godinama, kako se vakcine inače razvijaju. Sahin kaže da nije bilo vremena za čekanje i slikovito objasnio proces.

– Zamislite da autom želite doći s jednog kraja Londona na drugi, ali su svugdje saobraćajne gužve i čepovi. Trebao bi vam cijeli dan. Za naš projekt sve su ceste bile očišćene – rekao je.

Navodi kako “Pfizerova” vakcina napada koronavirus na više načina.

– Vakcina sprječava virus da se približi našim stanicama. Ali, čak i ako se virus uspije probiti, eliminirat će ga antitijela. Savršeno smo istrenirali imunološki sistem da može odraditi obje stvari. Sada znamo da se virus protiv te dvije stvari nikako ne može boriti – kazao je.

Očekuje da će za tri sedmice znati odgovor pruža li vakcina drugačiju zaštitu za različite starosne grupe, ali i etničke.

Sahin je uvjeren da će oni koji prime vakcinu, i to dva puta u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu.

Odbacio je optužbe predsjednika SAD Donalda Trumpa da su čekali s objavom vijesti o vakcini nakon što prođu izbori u Americi, te kaže da je o rezultatima vakcine bio obaviješten u nedjelju navečer oko 20 sati.

– Farmaceutska istraživanja se ne smiju politizirati. Mi proizvodimo vakcinu, nas politika ne zanima – ističe Sahin.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.