Globus

opozicioni vođa

Navaljni sletio u Moskvu, na aerodromu ga privela granična policija

17/01/2021
FOTO: Kirill Kudryavtsev

Navaljni na slobodu sigurno neće izaći do 29. januara, za kada je zakazan termin saslušanja pred sudom

Avion kojim se u Rusiju vraća žestoki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, sletio je u nedjelju navečer u Moskvu.

Iako je avion trebao po planu sletjeti na aerodrom Vnukovo gdje su Navaljnog čekali njegovi pristaše i raspoređena je interventna policija, njegov je let preusmjeren na zračnu luku Šeremetjevo.

– Ne bojim se hapšenja, nisam učinio ništa protuzakonito. Ispričavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene – poručio je kratko pri slijetanju Navaljni.

Nakon toga Navaljni je zaustavljen na graničnoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Navaljnog je privela policija, bit će u pritvoru do saslušanja pred sudom. To znači da na slobodu sigurno neće izaći do 29. januara, za kada je zakazan termin saslušanja, piše CNN.

Nešto ranije, u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo uoči najavljenog slijetanja Navaljnog okupila se grupa od oko 200 njegovih pristaša, a najmanje desetak njegovih saradnika privedeno je.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti “prisiljena” privesti ga i uhapsiti zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovno javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Vadim Kobzev, jedan od advokata Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni spisak traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U avgustu 2019. Navaljni je avionom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubistva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

“Uhapsit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji”, rekao je novinarima pri ulasku u avion.

“Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge”, napisao je Navaljni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

Stručnjaci drže da je povratak Alekseja Navaljnog u Rusiju velika dilema za Kremlj jer ako ga ostavi na slobodi pokazat će slabost, a ako ga uhapse ponovo će izazvati skandal i slijedit će optužbe za gušenje sloboda.

U moskovskoj zračnoj luci uhapšeni saradnici Alekseja Navaljnog

Najmanje desetak saradnika ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog privedeno je u nedjelju u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo gdje su se okupili kako bi ga dočekali po povratku iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom. U međuvremenu taj je let preusmjeren na aerodrom Šermetjevo.

“Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navaljnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhapšeni”, objavio je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih saradnika Alekseja Navaljnog.

Video snimka koju je objavio opozicioni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske opozicije koja je bila privedena i prije nekoliko sedmica.

Ruslan Šavedinov je zbog saradnje s Navaljnim bio poslan 2019. odraditi obavezni vojni rok na Arktik.

Konstantin Kotov također je poznati aktivist ruske opozicije i pušten je iz zatvora u decembru nakon godinu i po dana strogog zatvora na koji je bio osuđen zbog “ponovnih kršenja” propisa o prootestima.

Opozicioni dnevnik Novaja Gazeta izvijestio je da je privedena i njegova dopisnica u zračnoj luci Vnukovo gdje je trebao sletjeti avion kojim se Navaljni vraća u domovinu.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.