Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestoki kritičari Kremlja

Navaljnijeva mreža se ponovo formira, djelovat će kao “partizani u ilegali”

aleksej navaljni (1)

Pristaše kritičara ruskog režima Alekseja Navaljnog vide rusko vodstvo kao oslabljeno i žele se ponovno organizirati. Navaljnijev bliski saveznik je najavio da će mreža djelovati kao „partizani u ilegali“

Vodeći saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog najavili su ponovno formiranje mreže protuvladinih grupa širom Rusije. Došlo je vrijeme jer je vlada oslabljena pitanjima o ratu u Ukrajini, navode oni.

“Uspavana većina se probudila, Putin ih je probudio”, rekao je bivši direktor Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije Ivan Ždanov u jednom videu.

Mreža kao “partizansko podzemlje”

Video je objavio najbliži Navaljnijev saveznik i ključni strateg Leonid Volkov. “Vrijeme je da obnovimo našu mrežu za borbu protiv mobilizacije i rata”, rekao je Ždanov. Mreža će djelovati kao “partizani u podzemlju”, objasnili su Ždanov i Volkov. Sudionici su zbog svoje sigurnosti ostali anonimni.

Navaljni je u zatvoru od januara 2021., a optužbe protiv njega smatraju se politički motiviranima. Mnoge njegove bliske kolege napustili su Rusiju. Politička infrastruktura njegove grupe – Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih ureda – razbijena je 2021. nakon što je označena kao ekstremistička.

Dvije trećine rezervista je mobilizirano

U međuvremenu, prema riječima ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, više od 200.000 Rusa već je mobilizirano. “Obuka se odvija na 80 mjesta za trening i u šest centara za obuku”, rekao je on u Moskvi. Rusija je 21. septembra proglasila djelomičnu mobilizaciju kako bi ojačala svoje trupe u Ukrajini.

Nakon ruske Državne dume, Vijeće Federacije Rusije također je ratificiralo aneksiju nekoliko ukrajinskih teritorija, koja je protivna međunarodnom pravu. Prošlog petka predsjednik Vladimir Putin potpisao je međunarodno nepriznate ugovore o pristupanju ovih područja Moskvi. Nakon što je Putin sam potpisao zakon o aneksiji, on stupa na snagu.