Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski ministar Božinović

Nema potrebe za panikom i skupljanjem rezervi namirnica

davor bozinovic

Uz jučer potvrđenog bolesnika od koronavirusa, u Hrvatskoj imamo još jednog. Svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni, kazao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš

Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske izviješteno je kako je potvrđen drugi slučaj korona virusa u Hrvatskoj te kako su poduzete sve mjere kako bi se pronašli svi bliski kontakti zaraženih, na vrijeme testirali i prema potrebi izolirali kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske, najavljeno je, održavat će dvaput dnevno konferencije za medije kako bi javnost bila pravovremeno izviještena o situaciji na terenu te kako bi se poduzimale sve potrebne mjere prevencije širenja korona virusa.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović kazao je kako će se mjere prevencije donositi u skladu s okolnostima koje se mijenjaju iz dana u dan, tako da za sada nije najavio otkazivanje npr. publike na nogometnim utakmicama isl.

“Nema potrebe za stvaranjem panike i skupljanjem privatnih rezervi, namirnica i zaštitne opreme”, poručio je građanima ministar Božinović.

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš, koji je jučer boravio na sastanku o korona virusu u Italiji, izvijestio je kako situacija u pokrajini Lombardiji nije dobra. Kazao je kako će se mjere prevencije donositi za svaku epidemiološku situaciju pojedinačno te kako je situacija u Hrvatskoj za sada dobra te kako nema potrebe za generalnim zabranama.

“Uz jučer potvrđenog bolesnika od korona virusa, u Hrvatskoj imamo još jednog. Svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni”, kazao je Beroš.

Izviješteno je kako je potrebno čuvati identitet osoba, no ipak je izviješteno kako je riječ o bratu prvog oboljelog koji je boravio u Italiji, dok je djevojka bila negativna na prvom testiranju na korona virus. Drugi oboljeli potvrđen je testiranjem završenim tijekom prošle noći.

“Ovo nije bolest koja predstavlja ozbiljnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima samo blagi oblik bolesti”, poručio je Beroš.

Upozorio je sve građane koji nisu bili u sjevernoj Italiji ili u Kini, a imaju simptome slične gripi, da najprije posjete obiteljskog liječnika kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, centralnoj hrvatskoj klinici za borbu protiv korona virusa.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je kako su identificirane sve osobe koje su bile u bliskom kontaktu s prvooboljelim u Hrvatskoj te kako se vrši nadzor i testiranje tih osoba na zarazu, kao i svih osoba koje su bile u bliskom kontaktu s drugooboljelim.

“Svaki kontakt ne znači i prijenos bolesti”, kazao je Capak istaknuvši kako su preporuke i definicije bliskog kontakta jasne. Inkubacija bolesti traje do 14 dana, a simptomi se mogu razviti i ranije, u roku od dva dana.

Proširena je lista zahvaćenih područja, tako da su uz Kinu i Južnu Koreju na ovoj listi HZJZ-a pokrajine Lombardija i Venetto u Italiji, Hong Kong, Japan, Singapur i još dvije dodatne pokrajine u Italiji; Pijemont i Lazio.

Najavljeno je kako će HZJZ izdati upozorenja na koji način se trebaju ponašati firme, škole i vrtići, fakulteti itd.

Prvi zaraženi pacijent iz Italije je doputovao autobusom, a prema stručnim preporukama koji vrijedi i za avionski prijevoz, epidemiolozi su detektirali osobe na sjedištima ispred i iza zaraženog putnika te su podvrgnute testiranju.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić istaknula je kako su svi testirani do sada, riječ je o 76 testiranih, imali blage oblike bolesti, te kako su svi s negativnim nalazima pušteni kući.

“Dvojica bolesnika koji su hospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku, oni su dobro i dobivaju sve potrebne lijekove. Za sada ne očekujemo komplikacije”, izvijestila je Markotić.

Kao tretman bolesnika, kazala je Markotić, koristi se provjereni antivirusni lijek protiv HIV-a koji je i u ostalim slučajevima u svijetu, u Italiji, Kini i Njemačkoj, dao određene rezultate pri suzbijanju simptoma oboljenja od korona virusa.

Također, zatraženo je da se hrvatski pacijenti uključe u testiranje još jednog eksperimentalnog antivirusnog lijeka koji daje određene rezultate.

Provodi se tzv. simptomatsko liječenje, skida se temperatura, daju se infuzije i prate vitalni znakovi, kazala je Markotić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je upozorenje da hrvatski građani ne putuju u rizične pokrajine koje se nalaze na listi HZJZ-a.

Granična policija provjerava putnike kako bi se otkrili oni koji dolaze iz kritičnih područja, izvijestio je ravnatelj policije Nikola Milina.

Ako policija na granici detektira takve osobe, o tome obavještava sanitarnu inspekciju, a potom i epidemiološku službu.

Na određene granične prijelaze dovezeni su kontejneri za izolaciju potencijalno zaraženih putnika uz stalnu, 24-satnu nazočnost sanitarnih inspektora.