Globus

MISTERIJA IRINE VU

Nestalom ruskom jahtom su upravljali četvoro Hrvata i stjuardesa iz BiH

24/01/2023
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, a iz betinske marine isplovila je 6. oktobra

Ono što hrvatske pomorske vlasti, a i ostale institucije, nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu, sada su riješile začas i konačno upisale zabilježbu o sankcijama u upisni list sankcionirane jahte Irina VU, piše Jutarnji list.

Upis privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom proveden je u četvrtak, 19. januara. Samo dan uoči obraćanja Olega Butkovića, potpredsjednika vlade i ministra mora, koji je u petak obznanio da je bilo problema sa sankcioniranom imovinom osoba koje se povezuju s Vladimirom Putinom, za koje je sam preuzeo punu odgovornost pa je odmah i prenio na trojicu iz sistema smijenivši šefa sigurnosti plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa murterske ispostave.

Šta će biti s posadom?

Još je uvijek otvoreno pitanje sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su jahtom otišli iz Hrvatske u Tursku još početkom oktobra, ako ne i prije – iako je ona bila pod sankcijama i trebala je biti zapečaćena u betinskom škveru. Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, riječ je o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH. Naravno, to će utvrđivati neko drugi.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sistem pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je akcija organizirana i izvedena.

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sistemu, kako su to doznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde viši nivoi vlasti, ili su im tek usmeno dojavili?

Jahta nestala još u oktobru

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU, u vlasništvu bivše supruge ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a prema podacima s internetske stranice, iz betinske marine isplovila je 6. oktobra u 10:14, a 9. oktobra oko 12 sati bila je u turskoj luci Didim. Kako bi jahta izašla iz hrvatskih teritorijalnih voda, morala je u Dubrovniku proći policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije.

Kako su pisali mediji, na njeno mjestu u Betini uplovila je druga, gotovo identična jahta. Uglavnom, za njom je izdana međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.