ured visokog predstavnika

Schmidt u Briselu: Bosna i Hercegovina mora iskoristiti historijsku priliku

ezgif-5-45a8a8901d

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, tako da nije poznat sadržaj diskusije

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastao se danas sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u Briselu.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, tako da nije poznat sadržaj diskusije.

“U okviru posjete Briselu, visoki predstavnik Christian Schmidt je podijelio informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta. Naglasio je da BiH mora iskoristiti historijsku priliku nakon što joj je odobren kandidacijski status za članstvo u EU”, saopšteno je iz OHR-a.

Schmidt se tokom boravka u Briselu, između ostalog, sastao i sa europskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom i izvjestiteljom Europskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom, s kojima je razgovarao o situaciji u BiH i europskom putu zemlje.

Schmidtovo učešće na sjednici Odbora je najavljeno ranije, a prethodno je grupa europarlamentaraca tražila da se visoki predstavnik sasluša pred ovim tijelom, u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH na dan izbora na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.