Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Netanyahu i Tsipras dogovorili jačanje saradnje Izraela i Grčke

Netanyahu-and-Greek

Grčki premijer Aleksis Tsipras u prvoj zvaničnoj posjeti Izraelu sastao se sa premijerom ove zemlje Benjaminom Netanyahuom, a tokom sastanka dogovorili su jačanje saradnje između dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda izraelskog premijera, objavljenom nakon sastanka održanog u Zapadnom Jerusalemu, navodeno je da su dvojica lidera razgovarali o ekonomiji, tehnologiji, nauci, obrazovanju, trgovini, energiji te poljoprivredi, a u više oblasti dogovoreno je produbljenje saradnje između dvije zemlje.

Na sastanku koji je trajao više sati dogovoreno je također i održavanje trilateralnog samita na kojem će učestvovati Izrael, Grčka i Kipar.

Netanyahu je tokom sastanka poručio kako su Grčka i Izrael dvije demokratije na Sredozemlju te da su svjesne problema koji se nalaze ispred njih.

“Suočeni smo sa vjerskim radikalizmom koji se uveliko proširio na Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi i Evropi, a koji se želi proširiti i u naš svijet”, poručio je Netanyahu, naglasivši da Izrael i Grčka imaju dosta zajedničkih interesa.

Netanyahu je pohvalio Tsiprasa na ekonomskim koracima koje je napravio u svojoj zemlje, kazavši da je i sam napravio slične korake za Izrael. Poručio je i kako vjeruje da će grčka ekonomija stati na noge, te je pozvao izraelske poduzetnike da investiraju u Grčku.

Izraelski mediji pišu kako je jedna od glavnih tema sastanka bila energija, te da je Tsipras poručio kako Grčka i Izrael idu prema jednoj strateškoj saradnji, ali da svakako postoji i drugi pravci na koje se treba fokusirati.

Tsipras će danas nastaviti svoju posjetu na Zapadnoj Obali, a u Ramallahu će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom.