Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izraelski premijer

Netanyahu ne želi zaustaviti ubijanje Gaze. Računica je jasna: Dok traje rat, nema izbora

Benjamin Netanyahu
Foto: Arhiv

Izraelski premijer je rekao da se pritisak na Izrael fokusira na pozivanje na održavanje novih izbora u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da neće pokleknuti pred međunarodnim pritiskom da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

-Nijedan međunarodni pritisak neće nas spriječiti da ostvarimo sve ciljeve rata: eliminaciju Hamasa, oslobađanje svih naših talaca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu – rekao je Netanyahu na sastanku vlade i dodao:

„Ne smijemo pokleknuti pred tim pritiscima i nećemo im popustiti.“

Dok traje rat nema izbora

Izraelski premijer je rekao da se pritisak na Izrael fokusira na pozivanje na održavanje novih izbora u Izraelu.

-Oni to rade pokušavajući da dođu do izbora sada, usred rata. I to rade jer znaju da će sadašnji izbori zaustaviti rat i paralizovati zemlju na najmanje šest mjeseci – rekao je Netanyahu.

Dodao je da ako sada zaustave rat, prije nego što se ostvare svi njegovi ciljevi, to znači da je Izrael izgubio, a to neće dozvoliti.

Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer kritikovao je u četvrtak Netanyahuovo liderstvo i pozvao Izrael da održi nove izbore.

Netanyahu je Schumerove komentare nazvao “potpuno neprikladnim”.

-To ne radite sestrinskoj demokratiji – dodao je on.

Uprkos međunarodnim upozorenjima, Netanyahu je u petak odobrio vojne planove za kopnenu operaciju u Rafahu, gdje je više od 1,4 miliona ljudi našlo utočište od izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Netanyahu je rekao da će izvesti operaciju u Rafahu, što će potrajati nekoliko sedmica, ali će se dogoditi.

-Oni koji kažu da se operacija u Rafahu neće dogoditi su isti oni koji su rekli da nećemo ući u Gazu, da nećemo djelovati u Shifi, da nećemo djelovati u Khan Younisu i da nećemo nastaviti borbe nakon prekida vatre – dodao je on.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.