Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Netanyahu: Novi Zeland nam je objavio rat

Benjamin-Netanyahu-1

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ministru vanjskih poslova Novog Zelanda da je podrška njegove zemlje UN-ovoj rezoluciji o obustavi izgradnje naselja “objava rata”.

Novi Zeland, uz Senegal, Maleziju i Venecuelu, predvodio je inicijativu za ponovno glasanje o rezoluciji koja osuđuje izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Nekoliko sati prije posljednjeg pokušaja Netanyahua da spriječi glasanje viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Izraela pozvao je ambasadora Novog Zelanda u Izraelu i upozorio da bi, ako dođe do glasanja, Izrael mogao zatvoriti svoju ambasadu u Wellingtonu u znak protesta, javio je izraelski list Haaretz.

U rezoluciji koju je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u petak apelira se na Izrael da “odmah i u potpunosti zaustavi svako naseljavanje okupirane palestinske zemlje, uključujući Istočni Jerusalem”, a postojeća naselja označavaju nelegalnim.

“Skandalozna odluka”

Prema navodima Haaretza, Netanyahu je lično nazvao ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Murraya McCullyja i rekao mu: “To je skandalozna odluka. Tražim da je ne podržite i ne promovirate. Ako nastavite promovirati ovu rezoluciju, to će, s naše tačke gledišta, značiti objavu rata. To će uništiti odnose i izazvati posljedice”, rekao je Netanyahu.

McCully je, navodno, odbio povući odluku tvrdeći da je ona dosljedna novozelandskoj politici.

Odgovarajući na rezoluciju, Izrael je već pozvao svoje ambasadore u Novom Zelandu i Senegalu na konsultacije i otkazao programe pomoći toj zemlji zapadne Afrike.

U utorak je obaviještena i Angola da se program pomoći zamrzava.

Netanyahu je naložio da se smanji gotovo svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN-a o izgradnji jevrejskih naselja.

Povlačenje Egipta

On je Ministarstvu vanjskih poslova naredio da smanji “gotovo svaki kontakt” s tih 12 država, dok je od ministara tražio da smanje posjete tim zemljama, navodi Haaretz.

Izraelski premijer ranije je optužio odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obamu za “sraman potez” u UN-u nakon što je SAD bio suzdržan tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim “prijateljem”, novoizabranim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Odluku SAD-a da bude suzdržan Netanyahu je nazvao “sramnom zasjedom” protiv Izraela u UN-u.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trumpa.