Trump poručio Izraelu da ostane jak dok on ne dođe u Bijelu kuću

trump

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump je u srijedu poručio Izraelu da ostane snažan dok on ne preuzme poziciju prvog čovjeka SAD-a 20. januara, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na Twitter profilu uputio poruku podrške Izraelu u vezi s rezolucijom koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se od Izraela zahtijeva da zaustavi gradnju i širenje na okupiranim palestinskim teritorijama.

“Ne možemo dopustiti da se prema Izraelu ponaša na ovako ponižavajući i uvredljiv način. U SAD-u su imali dobre prijatelje, ali ih više očigledno nemaju. Prvo strašan sporazum s Iranom, a sada UN. Izrael, ostani jak. 20. januar se približava”, naveo je Trump.

Trump je prije glasanja u Vijeću sigurnosti apelovao da SAD uloži veto na rezoluciju u vezi s jevrejskim naseljima na palestinskom teritoriju.

Podsjećamo, u petak je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se od Izraela zahtijeva da zaustavi gradnju i širenje na okupiranom palestinskom teritoriju. Rezolucija, koju su predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venecuela, usvojena je sa 14 glasova za, dok su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane.