Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rat na Bliskom istoku

Netanyahu objavio kako će izgledati važna promjena u ratu. Izrael: Napali smo Siriju

Netanyahu
Foto: Wang Zhuolun/Xinhua/Pixsell
Arhiva

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je još jedan intervju američkim medijima, u kojem se osvrnuo na tvrdnje iz Bijele kuće da će Izrael nuditi dnevne pauze od četiri sata u borbama u područjima sjevernog Pojasa Gaze

Izraelska vojska saopćila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilatu na jugu Izraela te da je Izrael uzvratio na napad.

Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru oko 400 kilometara od najbliže tačke sirijske teritorije.

“Držimo sirijsku vladu odgovornom”

No u saopćenju se dodaje da sirijsku vladu drže u potpunosti odgovornom “za svaku terorističku aktivnost s njene teritorije”. U izvještajima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Jemenski pokret Huti povezan s Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. oktobra, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak je grupa Huti, koja vlada u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, saopćila da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući i ciljeve u Eilatu koje je vojni glasnogovornik grupe nazvao vojnim ciljevima.

Izraelska vojska saopćila je da je njihov zračni sistem Arrow presreo raketni napad na izraelsku teritoriju u blizini Crvenoga mora te da je njihov odbrambeni sistem Patriot presreo “sumnjivu metu” na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao svoju pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Države.

Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske kompanije za pomorsku sigurnost Ambrey Daniel Mueller rekao je da je napad dronom u četvrtak “prvi u gradu Eilatu za koji je potvrđeno da je nanio štetu” nakon početka sukoba 7. oktobra.

Hamas i Huti “ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu”, dodao je Mueller.

Netanyahu: Ako treba, ući ćemo još jače u Gazu i pobiti ubice

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njegova zemlja ne želi osvojiti, okupirati ili vladati Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući “uvjerljive snage”, bude li potrebno sprječavanje vojne prijetnje.

Netanyahuove riječi ove sedmice da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

Washington je najavio da će se suprotstaviti izraelskoj okupaciji Gaze nakon rata, u kojemu Izrael bombardiranjem pokušava uništiti vodstvo Hamasa nakon napada na jug Izraela 7. oktobra u kojemu je, po izvještajima Izraela, poginulo 1400 ljudi.

“Ne želimo osvojiti Gazu, ne želimo okupirati Gazu i ne želimo vladati Gazom”, rekao je u četvrtak Netanyahu za Fox News.

Dodao je da će se u Gazi morati uspostaviti civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napad poput onoga 7. oktobra ne ponovi.

“Znači, moramo imati uvjerljive snage koje će, bude li potrebno, ući u Gazu i pobiti ubice. Tako će se spriječiti da se ponovno pojavi grupa poput Hamasa”, rekao je Netanyahu.

Hamas: Izrael je noćas gađao najmanje tri bolnice

Hamas tvrdi da je Izrael pokrenuo zračne napade na ili u blizini najmanje tri bolnice u petak rano ujutro.

“Izraelska okupacija pokrenula je istovremene napade na niz bolnica tokom proteklih sati”, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ashraf al Qidra za televiziju Al Jazeera. Napadi navodno uključuju najveću bolnicu u Gazi, Al Shifu, gdje je Izrael rekao da Hamas ima skrivene zapovjedne centre i tunele. Te optužbe Hamas poriče.

Qidra je rekao da je Izrael gađao dvorište medicinskog kompleksa grada Gaze i da je bilo žrtava, ali nije dao detalje.

Izraelske odbrambene snage još nisu komentirale Qidrinu izjavu.

Netanyahu objavio kako će izgledati pauze u ratu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je još jedan intervju američkim medijima, u kojem se osvrnuo na tvrdnje iz Bijele kuće da će Izrael nuditi dnevne pauze od četiri sata u borbama u područjima sjevernog Pojasa Gaze.

Bilo je proturječnih izvještaja američkih i izraelskih zvaničnika o tome jesu li pauze stvarno dogovorene.

Na pitanje Fox Newsa o tome, Netanyahu je pojasnio: “Borbe se nastavljaju protiv neprijatelja Hamasa, ali na određenim lokacijama u određenom periodu – nekoliko sati ovdje, nekoliko sati tamo – želimo omogućiti siguran prolaz civila dalje od zone borbe.”