Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrael

Netanyahu raspustio ratnu vladu

Benjamin Netanyahu
Foto: Arhiv

Očekuje se da će Netanyahu donositi kritične odluke o ratu tokom ad hoc sastanaka s manjim brojem dužnosnika bez Bena Gvira, a odobrenje za odluke tražit će od šireg sigurnosnog kabineta, navodi Times of Israel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je ratnu vladu, koja je formirana nakon nezapamćenog napada Hamasa na Izrael izvedenog 7. oktobra prošle godine.

Kako javlja Times od Israel, Netanyahu se kasno sinoć obratio ratnom kabinetu, maloj grupi visokih zvaničnika iz niza stranaka koja je osnovana 11. oktobra kako bi upravljala operacijama protiv Hamasa i Hezbolaha, da su službeno raspušteni.

Predsjednik umjerene stranke Nacionalnog jedinstva Benny Gantz, jedan od trojice članova vlade, prošle sedmice je napustio ratni kabinet. Raspuštanje je bilo očekivano nakon što je krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir zatražio da bude uključen u rad ratnog kabineta.

Očekuje se da će Netanyahu donositi kritične odluke o ratu tokom ad hoc sastanaka s manjim brojem dužnosnika bez Bena Gvira, a odobrenje za odluke tražit će od šireg sigurnosnog kabineta, navodi Times of Israel.

Protuvladini demonstranti blokirali autoceste

U isto vrijeme Izrael potresaju veliki protuvladini protesti. Kako navode tamošnji mediji, demonstranti su svojim automobilima blokirali niz ključnih autocesta i cesta drugi dan zaredom. Traže izbore, ali i postizanje dogovora o oslobođenju talaca koje je Hamas uzeo prilikom napada 7. oktobra.

Za večeras je najavljen velik protest, koji bi se trebao održati u 19 sati pred izraelskim parlamentom Knessetom, a potom će demonstranti marširati prema rezidenciji premijera Netanyahua.

Organizatori demonstracija jučer su najavili da im je cilj na ulice izvesti milion ljudi. Traže da Izrael održi izbore prije godišnjice Hamasova napada 7. oktobra.