Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatno

Vlast našla “kompromis” da diskriminaciju djece u BiH ne nazove pravim imenom?!

davor bunoza
Foto: Vijeće ministara BiH/ Arhiva

Funkcionerima HDZBiH zasmetao pojam koji oslikava stanje u školama u dijelovima BiH gdje se djeca dijele na hrvatsku i bošnjačku

Na sjednicama Vijeća ministara BiH održanim u maju vladajući na nivou države potrudili su se da diskriminaciju djece u školama u pojedinim dijelovima BiH ne nazovu pravim imenom.

Riječ je o fenomenu „dvije u škole pod jednim krovom“, posebno bolnoj činjenici za ovdašnje društvo, koja se nažalost još prakticira naprimjer u Srenjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, odnosno tamo gdje HDZBiH na ovom nivou vlasti vodi glavnu riječ. Pojednostavljeno, djeca se u tim školama dijele na hrvatsku i bošnjačku i u skladu s tom podjelom se izvodi i nastava.

OSCE-ov izvještaj

Pojam „dvije škole pod jednim krovom“ ne samo da je postao ustaljen u javnom komuniciranju u BiH jer, nažalost, oslikava stvari onako kako jesu, već se uveliko koristi primjerice u izvještajima OSCE-a o diskriminaciji u obrazovanju na tlu naše države.

Naime, na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 13. maja na dnevnom redu je bilo usvajanje izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2022. godinu. U tom izvještaju navedeno je da je još uvijek prisutna praksa izvođenja nastave po sistemu „dvije škole pod jednim krovom“. Također, u navedenom izvještaju se citiraju i preporuke OSCE-a o potrebi ukidanja prakse „dvije škole pod jednim krovom“.

No, prema zapisniku sa pomenute sjednice, pomenuti pojam su osporili ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZBiH) kao i sama predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH), koja je predložila „da se sporni dio usaglasi na način da se izbjegne sporna formulacija“.

Evropski standardi

Kako se navodi u zapisniku sa ove sjednice, ministar odbrane Zukan Helez (SDP) složio se s ovim što je izneseno i predložio je da se formulira rečenica na način da se obrazovanje mora prilagoditi evropskim standardima.

Dijelovi zapisnika o formulaciji “dvije škole pod jednim krovom”

Sedam dana kasnije Vijeće ministara BiH je ponovo zasjedalo. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić je izjavio kako je došlo do promjene formulacije „dvije škole pod jednim krovom“. Nova formulacija, istakao je, glasi: „Također i u segmentu obrazovanja treba i dalje ulagati dodatne napore, kako bi pravo na obrazovanje djece u Bosni i Hercegovini bilo u skladu sa evropskim standardima – Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kao i UN Konvencijom o pravima djeteta.“

vijece ministara sjednica
Foto: Vijeće ministara BiH/ Arhiva

S takvom formulacijom se složio i ministar pravde Bunoza i navedeni izvještaj je na toj sjednici usvojen.