Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

NATO odgovorio Putinu: “Razmatramo vađenje nuklearnog oružja iz skladišta”

putin stoltenberg
Foto: Pixsell

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje “konačna sigurnosna garancija” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

“To je upravo ono što radimo”

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

“Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je za novine.

“Mi smo nuklearni savez”

“Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez”, rekao je glavni sekretar NATO-a.

“Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”, dodao je.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje “konačna sigurnosna garancija” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Putin sve češće prijeti nuklearnim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njene evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na rusku teritoriju.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD na nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe.

Rusi simulirali ispaljivanje taktičnog nuklearnog oružja

Podsjetimo, ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih tačaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna jedinica ruske vojske.

Vježbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su učestvovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na sjeverozapadu Rusije, a korišteni su mobilni lanseri projektila, zračne snage i mornarica, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Šta su tačno napravili?

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO) koja čuva, održava, transportira i isporučuje golem ruski arsenal nuklearnog oružja rekla je da će se vježbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja. Nuklearna uprava “osigurala je isporuku nuklearnog streljiva za obuku na terenska skladišta raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog zrakoplovstva”, rečeno je.

“Odredit će se daljnje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadaća u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije”, stoji u saopćenju.

Šta se vidi na snimku?

Snimak koji je objavio ministarstvo odbrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimku se vidi i pritiskanje dugmeta za lansiranje.

Rusija kaže da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na ruskoj teritoriji.

Jasan signal Zapadu

Sve velike nuklearne sile – Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Britanija – redovno održavaju nuklearne vježbe, ali ova je bila drugačija. Kako navodi Reuters, rijetko ih se eksplicitno u javnosti povezuje s velikom aktualnom krizom – kao što je ovom prilikom učinila Rusija oko Ukrajine.

Time Rusija pokušava poslati signal Sjedinjenim Državama i njihovim najvećim evropskim saveznicima da je dopuštanje Ukrajini da udari na Rusiju sve naprednijim zapadnim oružjem eskalacija koja bi mogla imati posljedice.

Sjedinjene Države kažu da nisu primijetile promjene u strateškom stavu Rusije, no visoki američki obavještajni dužnosnici kažu da moraju ozbiljno shvatiti primjedbe Moskve o nuklearnom oružju.

Amerika i Rusija imaju najveće nuklearne arsenale

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svjetske nuklearne sile, koje imaju oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih naučnika.

Sjedinjene Države imaju oko 100 nestrateških nuklearnih oružja B61, raspoređenih u pet evropskih zemalja – Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, prema Bulletin of the Atomic Scientists. SAD ima još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, no stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih tačno ima zbog tajnosti podataka.

Putin je prošle sedmice rekao da mnoga ruska taktička nuklearna oružja imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage – oko pet puta više od američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu 6. augusta 1945.