Globus

Izraelski predsjednik

Netanyahu se uhvatio za politički pojas za spašavanje

26/09/2019

Izbori održani 17. septembra neubjedljivi su i ostavili su Netanyahua oslabljenog, a njegova desno orijentirana stranka je završila na drugom mjestu

Izraelski predsjednik bacio je premijeru Benjaminu Netanyahuu politički pojas za spašavanje kada je tražio od njega da formira vladu nakon što nije uspio da osigura izbornu pobjedu.

Izbori održani 17. septembra neubjedljivi su i ostavili su Netanyahua oslabljenog, a njegova desno orijentirana stranka je završila na drugom mjestu sa 32 dobijena mjesta u parlamentu u odnosu na 33 mjesta koje je dobila centristička stranka Plavih i bijelih bivšeg zapovjednika oružanih snaga Bennya Gantza, prenio je Reuters.

Ali nijedan od ove dvojice čelnika stranaka ne može sastaviti vladu jer nemaju vladajuću većinu niti mogu postići dogovor oko podjele vlasti za vladu jedinstva.

Suočavajući se s zastojem, predsjednik Reuven Rivlin je dao zadatak Netanyahuau koji bi se mogao pokazati nemogućom misijom, ostavljajući Gantza da čeka sa strane da vidi hoće li dobiti priliku ako premijer Izraela, s najdužim stažom, ne uspije.

Kako sada stvari stoje, Netanyahu i dalje nema jasan put ka petom mandatu nakon decenije na vlasti – a nema ni očiglednog puta za pobjedu političkog pridošlice Gantza.

Prema izraelskom zakonu i nakon konsultacija s liderima stranaka koje su osvojile parlamentarni status, predsjednik bira zakonodavca za kojeg šef države smatra da ima najbolje šanse sastaviti vladu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.