Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelski premijer

Netanyahu: Svaki član Hamasa je mrtav čovjek

FOTO: PIXSELL

Benny Ganz rekao je da je sada “vrijeme za rat” i poručio izraelskim građanima da je novoformirana vlada “ujedinjena” i spremna “izbrisati” Hamas s lica zemlje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svaki član Hamasa “mrtav čovjek” nakon prvog sastanka vlade nacionalnog jedinstva oformljene jučer, prenosi BBC.

Premijer Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom odbrane i čelnikom centrističke opozicioene stranke Bennyjem Gantzom.

“Vrijeme je zar rat”

Oni su se dogovorili da ostave po strani nesuglasice i političko rivalstvo. Benny Ganz rekao je da je sada “vrijeme za rat” i poručio izraelskim građanima da je novoformirana vlada “ujedinjena” i spremna “izbrisati” Hamas s lica zemlje, prenosi Hina.

Glavni opozicioni čelnik Yair Lapid još se nije priključio ratnoj vladi, ali Netanyahu i Gantz rekli su u zajedničkom saopćenju da je za njega rezervisano mjesto. Američki predsjednik Joe Biden kazao je jučer da je razgovarao s Netanyahuom i da mu je jasno poručio da Izrael mora djelovati prema “ratnim pravilima”.

Broj mrtvih u napadima Hamasa na Izrael koji je počeo u subotu dosegao je 1200, a u najnovijem izvještaju u noći na četvrtak ministarstvo zdravstva u Gazi govori o isto toliko mrtvih Palestinaca u izraelskom odgovoru.

Biden je kazao da razumije bijes i frustraciju naroda u Izraelu, ali je zatražio od te zemlje da se pridržava Ženevskih konvencija.

Upozorio je Iran – koji je pozdravio Hamasov napad – da “bude oprezan”.

Američki državni sekterar Antony Blinken na putu je za Izrael i stići će tamo u četvrtak kako bi pokazao “čvrstu podršku” Izraelu.

Problem talaca

Jedna od tema na njegovom dnevnom redu bit će američki taoci: dužnosnici kažu da je njihov broj “vrlo malen” – i još nisu donijeli odluku kako ih pokušati vratiti. Hamas navodno drži za taoce do 150 ljudi, uključujući djecu i starce.

Jučer je izraelska vojska objavila da su hiljade vojnika spremne uz granicu s Gazom za slučaj da se pokrene kopnena invazija. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da se snage, među kojima i 300.000 rezervista, blizu granice spremaju za misiju, kako “na kraju ovog rata Hamas ne bi imao nikakve vojne sposobnosti”.

Uz borbu protiv Hamasa, Izrael je razmijenio vatru i s Hezbolahom u Libanonu. Ranije ove sedmice Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze, uključujući vodu, struju i hranu. UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) zatražila je u srijedu 104 miliona američkih dolara hitne pomoći Gazi. BBC piše da je humanitarno stanje u Pojasu Gaze očajno.