Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okupacije i uništenje?!

Netanyahu više ne krije izraelski plan; Brazilski predsjednik: To je genocid

lula netanyahu
FOTO: Screenshot
Lula i Netanyahu

Postoje hiljade djece mrtve i hiljade nestalih. Ne umiru vojnici, nego žene i djeca u bolnici. Ako ovo nije genocid, ne znam šta je genocid

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je svoj plan za Gazu nakon završetka rata. To je njegov prvi službeni prijedlog za buduće stanje na palestinskom teritoriju kojim trenutno upravlja Hamas.

Prema tom dokumentu, Izrael bi zadržao “sigurnosni nadzor” nad svim teritorijima zapadno od rijeke Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, što su područja na kojima Palestinci žele osnovati svoju državu. Praktično, Netanyahuov plan je potpuna okupacija i nestanak palestinske države.

Netanyahu je odbacio “jednostrano priznanje” palestinske države.

Brazilski predsjednik: Ono što država Izrael radi nije rat, to je genocid

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva ustrajao je u petak u optuživanju Izraela za “genocid” nad Palestincima u Gazi, nakon što je nedavno izazvao diplomatsku krizu usporedivši izraelsku ofanzivu protiv Hamasa s holokaustom.

“Ono što država Izrael radi nije rat, to je genocid, jer ubija žene i djecu”, rekao je Lula tokom ceremonije u Rio de Janeiru, nakon što ga je Izrael u ponedjeljak proglasio “personom non grata” zbog navođenja iste ocjene.

Brazilski čelnik, koji je reagirao prvi put nakon kontraverzi koje je pokrenula njegova usporedba izraelske ofanzive s nacističkim holokaustom, ostao je pri svom stajalištu, opetovano ističući pojam “genocid”.

“To je genocid. Postoje hiljade djece mrtve i hiljade nestalih. Ne umiru vojnici, nego žene i djeca u bolnici. Ako ovo nije genocid, ne znam šta je genocid”, insistirao je Lula.