Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iscrpljući rat

“Za tri dana u Kijevu”: Prošle su tačno dvije godine, Rusi nisu ni blizu

ukrajina
Foto: Ukrinform
Ilustracija

Na drugu godišnjicu početka ruske agresije, Ukrajinci su izveli napad dronovima na najveću rusku čeličanu

Ruska brutalna agresija na Ukrajinu započela je prije tačno dvije godine. 24. februara 2022. u ranim jutarnjim satima ruska mašinerija je po naredbi Vladimira Putina iz nekoliko pravaca ušla u Ukrajinu i počela ubijati i paliti sve pred sobom.

Iako je ruska agresija iz februara 2022. bila tek nastavak rata započetog još 2014. godine, ukrajinske oružane snage dočekale su je prilično nespremne. Ipak, ruska očekivanja da će njihova vojska biti dočekana sa cvijećem i “za tri dana u Kijevu” raspala su se već četvrtog dana.

U suludoj agresiji do sada je poginulo, procjenjuje se, nekoliko stotina hiljada vojnika na obje strane i deseci hiljada civila.

Raseljeno je oko 10 miliona Ukrajinaca, a zemlju je napustilo oko četiri miliona ljudi. Pod ruskom okupacijom gotovo je petina te zemlje.

Dvije godine od početka ruske agresije, izgledi za diplomatsko rješenje sukoba i dalje su neizvjesni. Zapad i dalje oklijeva da Ukrajincima isporuči dovoljno oružja. Uprkos teškoj situaciji, čak 85 posto stanovnika Ukrajine i dalje vjeruje da će pobijediti i istjerati Ruse sa svoje zemlje.

Napad na najveću čeličanu u Rusiji

Na drugu godišnjicu početka ruske agresije, Ukrajinci su izveli napad dronovima na najveću rusku čeličanu koja se nalazi u gradu Lipecku, sjeverno od granice sa Ukrajinom.

Na snimcima koji su se pojavili na internetu vidi se vatra na nekoliko područja čeličane, kao i trenutak još jedne eksplozije.

Čeka se municija i ključno oružje

Ukrajina želi više projektila dugog dometa za udare duboko u teritorij pod ruskom okupacijom. Neke evropske zemlje strahuju da bi to moglo izazvati rusku eskalaciju rata. Najviše oružja Ukrajini stiže iz Sjedinjenih Država i Njemačke. Nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika dosad je prošlo obuku njemačke vojske.

U Danskoj šest ukrajinskih pilota privodi kraju uvježbavanje svojih letačkih i borbenih vještina. Prvi danski borbeni zrakoplovi F-16 u Ukrajinu bi trebali stići ovoga ljeta.

Danska premijerka u Lavovu je s predsjednikom Zelenskim potpisala sporazum o desetogodišnjoj civilnoj i vojnoj pomoću. Danska je jedna od zemalja koje osiguravaju veliku vojnu podršku Ukrajini.

Američki predsjednik Biden mjesecima pokušava osigurati milijarde dolara nove pomoći Kijevu, ali zahtjev je blokiran u Zastupničkom domu koji kontroliraju republikanci. Biden stoga čini što može, uvodi nove sankcije Rusiji.

Evropska unija uvodi 13. paket sankcija Moskvi. Moskva je uzvratila -zabranila je većem broju evropskih dužnosnika i političara ulazak u Rusiju.