Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ophir Falk

Netanyahuov pomoćnik kaže da Bidenov plan za Gazu “nije dobar dogovor”, ali Izrael ga prihvaća

joe biden
Foto: Pixsell

Biden, čija je početna podrška izraelskoj ofanzivi ustupila mjesto otvorenim osudama velikog broja civilnih žrtava u operaciji, u petak je emitovao ono što je opisao kao trofazni plan koji je Netanyahuova vlada dostavila za okončanje rata

Pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael prihvatio okvirni sporazum za zaustavljanje rata u Gazi koji sada predlaže američki predsjednik Joe Biden, iako ga je opisao kao manjkav i da je potrebno mnogo više posla na njemu.

U intervjuu za britanski Sunday Times, Ophir Falk, glavni savjetnik za vanjsku politiku Netanyahua, rekao je da je Bidenov prijedlog “dogovor na koji smo pristali – to nije dobar dogovor, ali jako želimo da taoci budu oslobođeni, svi”.

Otvorene osude

-Postoji mnogo detalja koje treba razraditi – rekao je on, dodajući da se izraelski uslovi, uključujući “oslobađanje talaca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije”, nisu promijenili.

Biden, čija je početna podrška izraelskoj ofanzivi ustupila mjesto otvorenim osudama velikog broja civilnih žrtava u operaciji, u petak je emitovao ono što je opisao kao trofazni plan koji je Netanyahuova vlada dostavila za okončanje rata.

Prva faza podrazumijeva primirje i povratak nekih talaca koje drži Hamas, nakon čega bi strane pregovarale o neograničenom prekidu neprijateljstava za drugu fazu u kojoj bi preostali živi zarobljenici bili oslobođeni, rekao je Biden.

Čini se da taj redoslijed implicira da će Hamas nastaviti igrati ulogu u postepenim aranžmanima uz posredovanje Egipta i Katara – što je potencijalni sukob s odlučnošću Izraela da nastavi kampanju za eliminaciju islamističke grupe koju podržava Iran.