Nevrijeme u Hrvatskoj

Nevjerovatni prizori na Jadranu: Pijavica čupala beton i bacala glisere (VIDEO/FOTO)

pijavica-jadran55

Kamera uživo Turističke zajednice Punat na otoku Krku zabilježila je tri opasne pijavice koje su se velikom brzinom približavale obali

Pijavica je bila toliko snažna da je iščupala betonske ploče s poda i oštetila krovove, ispričala je jedna turistkinja koja je u Puntu na Krku snimila vrtložni vjetar, prenosi Net.hr.

Promjena vremena zahvatila je Hrvatsku, a nevrijeme je prošle noći najprije zahvatilo Istru i Kvarner za koje je prethodno Državni hidrometeorološki zavod objavio crveni alarm s upozorenjem na izrazito opasne vremenske prilike. I dok je u Puli olujni vjetar čupao stabla, s Kvarnera stižu snimke pijavice koja je nosila sve pred sobom.

Kamera uživo Turističke zajednice Punat na otoku Krku zabilježila je tri opasne pijavice koje su se velikom brzinom približavale obali.

Vrtlozi su se kretali sve brže kako su se primicali obali, a iza pijavica uslijedio je nalet jakog vjetra uz intenzivnu kišu.

U obližnjem kampu Pila ima nekoliko srušenih stabala, a pijavica je na kopno izbacila i dva glisera, prema neslužbenim informacijama Istrameta.

Sinoć se atmosfera iznad Istre naglo destabilizirala, a preko većeg dijela područja protutnjala je izražena linija nestabilnosti. Bio je to uvod u jače pogoršanje vremena koje je pristiglo u noći.

Meteorološka stanica u Puli (Veli Vrh) prilikom prolaska sinoćnjeg grmljavinskog sistema zabilježila je udar zapadnjaka od čak 97 kilometara na sat, a jak vjetar je u gradu slomio nekoliko stabala dok su zrakoplovi koji su trebali sletjeti u pulsku zračnu luku kružili nad Cresom neko vrijeme.

Obilna kiša pala je na većem dijelu Kvarnera. Meteorološke postaje u gradu Krku zabilježile su od 64 do 69 mm dok je u Ponikvama u središnjem dijelu palo 62 mm. U Crikvenici je zabilježeno 58 mm, a Hreljinu 47 mm. 24sata objavio je snimku jedne turistkinje iz Punata na Krku koja je jutros na plaži snimila pijavicu.

“To je bilo oko 7 ujutro. Uz tu na moru bila je još jedna na kopnu koja je lomila sve pred sobom. Bila je toliko snažna da je iščupala betonske ploče s poda i oštetila krovove”, kazala je turistkinja za 24 sata dodavši da u 23 godine, koliko već ljetuje u Puntu na Krku, nije doživjela takvo nešto.

“Kad je grunulo, mislili smo da nam je odnijelo solarne panele. Digli smo roletu i vidjeli ležaljke koje je vjetar bacio na našu kuću. Odbile su se i oštetile automobile. Svaka ima barem 15 kila, a letjele su zrakom”, kazao je jedan stanovnik Punta.

Snažno nevrijeme u noći sa subote na nedjelju pogodilo je i otoke Rab i Murter. Očevici kažu da je na Murteru vjetar kao od šale podigao jedan gumeni čamac u zrak.