crveni alarm

Nevrijeme u Hrvatskoj: Izmjeren udar vjetra od 270 km/h, najgore tek dolazi

more

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske stanovništvo su pozvali da poduzmu mjere samozaštite

Crveno upozorenje zbog vremenskih neprilika izdato je za nekoliko regija u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za područja u kninske, riječke, splitske i dubrovačke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala, sjeverne, srednje i južne Dalmacije.

U kninskoj i splitskoj regiji očekuju se jaki udari vjetra srednja brzine 65-90 kilometara na sat, a najjači udari i do 145 kilometara na sat. U riječkoj regiji udari vjetra bi mogli iznositi i do 165 kilometara na sat.

U dubrovačkoj regiji najjači udari vjetra mogli bi iznositi do 130 kilometara na sat, a u Dalmaciji do 150.

U Splitu je jutros povremeno bilo susnježice, a slab snijeg pada sve do Klisa. Povremeno ga ima u velikom dijelu Zagore, a dio imotskog područja je jutros osvanuo pod tankim snježnim pokrivačem.

U Dalmaciji puše najjača bura dosadašnjeg toka zime. Danima je vladalo natprosječno toplo vrijeme uz slaba do umjereno jugo, a onda je brza, ali intenzivna hladna fronta donijela veliku promjenu vremena.

Prema podacima DHMZ-a bura u Makarskoj puše na udare do orkanskih 169 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci izmjereni su udari do 133 km/h, a u Splitu (Marjan) bura ima udare do 126 km/h. Svi navedeni podaci su službeni, javlja Dalmacija Danas.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske stanovništvo su pozvali da poduzmu mjere samozaštite.

”Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom”, navodi se u upozorenju DHMZ-a.

Za područje Dalmacije upozorili su kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Crveni alarm: Uz snijeg koji pada mogući su olujni udari vjetra jačine do 90 km/h!