maxar tehnologija

New York Times objavio snimke koji pokazuju da su ruske snage napravile masakr u Buči

bucha

Satelitske snimke, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta

Mrtva tijela civila u Buči sedmicama su ležala na ulicama, uprkos ruskim tvrdnjama da su se ubistva dogodila nakon što su trupe otišle, navodi The New York Times.

Kremlj je optužen za masakr, Kijev ga je otpužio i za genocid, ali Rusija je negirala da su njene trupe ubile civile i ustvrdila da je sve laž i prevara.

Sada, analiza satelitskih snimaka prije i poslije koju je napravio The New York Times pokazala je da su mnogi civili ubijeni prije više od tri sedmice – dok su ruske snage kontrolirale i grad i taj dio regije Kijev.

Satelitske snimke, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta.

Ove najnovije informacije pojavljuju se nakon što je Pentagon rekao da su ruske snage odgovorne za zločine u ukrajinskom gradu na Buči.

“Mislim da je prilično očito, ne samo nama već i svijetu, da su ruske snage odgovorne za zločine u Buči”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby na brifingu.

“Koje su to jedinice tačno počinile, radi li se možda o plaćenicima ili Čečeninima, u ovom trenutku ne možemo reći. Ali sigurno ne dvojimo oko toga da je to počinila ruska strana”, rekao je.

Na presici, ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzia ustvrdio je “da je priča o tome da je Rusija odgovorna za masakr u Buči velika laž”.

“To je jasna provokacija u Goebbelsovom stilu”, izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

“Želim vam predstaviti prave dokaze o Buči. Dok je grad bio pod kontrolom ruske vojske, nijedan stanovnik nije bio žrtva nijednog nasilnog čina. Za to su se vrijeme stanovnici kretali slobodno. Koristili su mobitele pa su mogli na društvenim mrežama objaviti bilo koju sliku ili videosnimku nekog teoretskog nasilja da je to bio slučaj. No to se nije dogodilo”, rekao je Nebenzia.

On je na presici objavio snimak gradonačelnika Buče za koju je rekao da je snimljen 31. marta i iznio tvrdnju da danima nakon odlaska ruske vojske nije bilo nikakvog spomena masakra s ukrajinske stranke, a da se snimka tijela na ulicama pojavila tek 3. aprila. Pokazao je i snimku ulaska ukrajinskih snaga za koju je rekao da datira od 2. aprila i da se na njoj ne vide tijela te da niko od stanovnika se spominje masakr.

“Da sumiramo, nema nikakvih izvještaja o zločincima u Buči za koje sad okrivljuju rusku vojsku, koji bi se dogodili prije ulaska ukrajinske vojske u grad. Četiri dana nakon što je ruska vojska napustila grad, nije bilo nijednog, ponavljam, nijednog spomena zločina. Video s tijelima se pojavljuje 3. aprila, pun je diskrepancije i očitih laži. Tijela su ležala na ulicama najmanje četiri dana, ali nisu ukočena. Kako je to moguće? To je protivno zakonima biologije. Nema ni znakova raspadanja. Na ranama nema krvi. To također pokazuje da je video lažan”, rekao je.

Osim što tvrdi da tijela civila nemaju nikakve veze s ruskom vojskom, Nebenzia je otišao i korak dalje. Optužio je Ukrajince da su oni ubili ljude koji su na rukama nosili bijele trake, što je bio znak da je riječ o civilima dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

“Kad su ukrajinske snage ušle u grad, pucale su u ljude s bijelim trakama, ubijajući civile. Postoji snimka razgovora između ukrajinskih postrojbi koja je bila objavljena na društvenim mrežama. Jedan radikal pita može li pucati u ljude bez plavih traka, a drugi mu odgovara: ‘Naravno'”, rekao je Nebenzia.