Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New York Times: SAD, Rusija i Kina obnavljaju utrku u nuklearnom naoružanju?

imrs

SAD, Rusija i Kina mogli bi da obnove trku u nukleranom naoružanju, a o tome svjedoči aktivan rad na modernizaciji nuklearnih bojevih glava, tvrdi The New York Times.

Nove nuklerane glave slabije su i manje po veličini i mogućoj sili uništenja, ali su upotrebljivije i prenosivije, a tu su i druga sredstva ratovanja”, navodi list.

Takva demonstracija sile prijeti novom trkom u naoružanju, kao u vrijeme “Hladnog rata”, te narušavanjem uspostavljenih odnosa među državama.

The New York Times upozorava da nestaje dogovorena jednakost među nuklearnim zemljama, koja već više od pola vijeka sprečava nuklearni sukob.

“Radi se većinom o starom pristupu, koji se koristi u novoj formi – ekonomski pad Rusije, rast Kine i trenutni status kvo u SAD, koje obnavljaju borbu za vođstvo”, piše list.

The New York Times iznosi procjene da će SAD u idućih 30 godina na modernizaciju svojih programa nuklearnog naoružanja potrošiti više od triliona dolara, a Rusija i Kina koriste novac u svrhu lobiranja vlastitih programa naoružanja.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ocjenjuje da nekontrolisano širenje “nuklearnog kluba”, te potencijalna mogućnost da nuklearno naoružanje dođe u ruke terorista, predstavlja veliku opasnost, a nimalo manju prijetnju ne nosi ni koncept globalnog udara.

“Poslije niza događaja na sjeveru Afrike i Bliskom istoku, mnogo država se ozbiljno interesuje za izgradnju svoje nuklearne bombe”, upozorava Medvedev.