Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stižu izdavači iz cijelog svijeta: 28. Sarajevski sajam knjiga počinje u srijedu

BiH

20160418_2_15553422_7772768_Web

Pripreme za ovogodišnji 28. Sarajevski sajam knjiga koji počinje u srijedu, 20. aprila, u završnoj su fazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Sajmu će učestvovati blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

Kantonalno javno preduzeće “Skenderija” u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić” ovogodišnji Sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Ataše za kulturu i turizam pri Uredu za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Sahin najavio je dolazak velikih turskih imena iz svijeta književnosti.

“Ove godine smo partner država, počasni smo gost ovogodišnjeg Sajma knjiga. Prije svega bih se zahvalio na podršci u organizaciji Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Turskom kulturnom centru “Yunus Emre” i Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). Bit će dosta panela, čitanja i predstavljanja knjiga na našem štandu, doći će i poznati pisci, pa vas pozivam da posjetite naš štand. Pisci će govoriti o zajedničkim historijskim temama koje povezuju BiH i Tursku. Teme će biti vezane za Balkan i ono što nas povezuje. Nakon Sajma ćemo raspolagati velikim brojem knjiga koje ćemo moći dijeliti i uručivati građanima koji budu dolazili u naš ured”, naglasio je Sahin.

20160418_2_15553365_7772613_Web

Vršilac dužnosti direktora “Skenderije” Amer Kapo naglasio je kako je Sarajevski sajam ponosan što je ove godine zemlja partner Republika Turska.

“Ovo je praznik knjige i praznik u Sarajevu. Potrudit ćemo se da ovakvih praznika bude više. Ponosni smo da ove godine imamo zemlju partnera Republiku Tursku. Jako je bitno da svi brinemo o knjigama koje su osnov našeg obrazovanja”, naglasio je Kapo.

Podsjetio je na 2012. godinu, kada je urušavanjem krova ledene dvorane u Skenderiji izgubljen i sajamski prostor.

20160418_2_15553422_7772764_Web

“Tada se obrušio krov ledene dvorane, ali to nije samo krov, to je i pod koji se koristio za sportske aktivnosti. Trenutno, realnost je takva da Skenderija nema sredstva za obnovu, to košta oko pet do šest miliona maraka. Trudimo se da objekte koje trenutno imamo na raspolaganju za sajmove, stavimo na raspolaganje. Svaki ulazak sredstava će se koristiti za investicije. Ako želimo velike sajmove, kao u Zagrebu, hale moramo staviti u punu funkciju. Nadam se da ćemo biti podržani i od organa vlasti. Trebamo razmišljati o budućnosti, naša djeca i omladina se moraju vratiti u Skenderiju”, poručio je Kapo.

Ovogodišnji Sarajevski sajam knjige održava se na 2.000 kvadratnih metara prostora koji je u potpunosti popunjen, rekao je Ajdin Šahinpašić, direktor TKD Šahinpašić d.o.o. On je pozvao sve građane da dođu na svečano otvorenje Sajma 20. aprila u 18 sati, u Domu mladih.

“Tradicija je da darujemo prve posjetioce, nagradit ćemo ih prigodnim poklonima i ovog puta. Pripreme su u završnoj fazi, program počinje od prvog dana. Raduju nas posjete škola iz cijele zemlje, kao i biblioteka”, rekao je Šahinpašić.

Kada je riječ o izdavačkoj kući “Šahinpašić”, ona je ove godine pripremila pet promocija, svakog dana po jednu.

20160418_2_15553422_7772754_Web

“Pored ostalog, promovisat ćemo knjigu Zlatka Lukića ‘Bosanska sehara’, ‘Medvjeđi ples’ švedskog autora Andersa Svenssona, bit će predstavljena nova knjiga Nure Bazdulj-Hubijar, pozivam njene vjerne čitatelje, imamo novu knjigu Indire Kučuk-Sorguč, koja će se družiti sa svojim čitateljima. Imamo jednu novost i radionicu, koju će voditi Jelena Kalinić, a tiče se bojanki za odrasle i anti-stres terapije. To će biti poseban performans”, naglasio je Šahinpašić.

Upravni odbor Fondacije “Kemal Bakaršić” donio je odluku da ove godine u okviru 28. Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu dodijele stipendije za doprinos razvoju bibiotekarastva. Ovogodišnji laureati su Ivana Teronić Oruč, bibliotekarka Pravnog fakulteta u Sarajevu, i Mašo Mehmedović, magistar bibliotekarstva i komparativne književnosti iz Srebrenika.

20160418_2_15553365_7772615_Web

Kada je riječ o aktivnostima zemlje partnera Turske, prvog dana sajma u 17 sati u Domu mladih bit će upriličeno otvaranje izložbe “Osmanska civilizacija na Balkanu” na kojem će predavač biti prof. dr. Erhan Afyoncu. Drugog dana Sajma, 21. aprila, na nacionalnom štandu Turske bit će organizovani razgovori o dječijoj književnosti, panel o najprodavanijim knjigama u Turskoj, “Osmanski arhivi o Balkanu-rukopisi” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, čitanje “Jedan sarajevski roman” predavača Halila Ibrahima Izgija te svečani prijem.

U petak, 22. aprila, na IUS-u će biti organizovan panel na temu “Alahimanet Bosno: Migracije Bošnjaka na teritoriju Osmanskog carstva” predavača prof. dr. Tufana Gunduza. Istog dana, u prostorijama Instituta “Yunus Emre” bit će upriličena diskusija o temi “Klasična turska književnost”.

U subotu na turskom nacionalnom štandu bit će održan panel o temi “Balkan prema Evliji Čelebiji” prof. dr. Nurana Tezcana, panel “Osmanska kuhinja” i razgovor “Osam dana tokom rata u Bosni” u turskom kulturnom institutu.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 24. aprila, u Institutu “Yunus Emre” bit će organizovan razgovor “Biti putnik na Balkanu” i panel “Dvije bratske zemlje od iskona: BiH i Turska” predavača Ebubekira Kurbana.