Globus

vlada zabrinuta

Ni Nijemcima nije svejedno, ovoliki broj zaraženih u jednom danu nije zabilježen od maja

12/08/2020

Glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert izjavio je da je samo danas zabilježeno više od 1.200 novih slučajeva, što je najveći broj od početka maja

Vlada Njemačke zabrinuta zbog porasta broja zaraženih koronavirusom

BERLIN (AA) – Glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert izjavio je da je Vlada zabrinuta zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da je samo danas zabilježeno više od 1.200 novih slučajeva, što je najveći broj od početka maja.

“Ove brojke zabrinjavaju Vladu i trebale bi zabrinjavati sviju jer u raznim mjestima širom zemlje imamo porast broja zaraženih”, kazao je Seibert, dodajući da su ovaj porast prije svega izazvali ljudi koji se vraćaju sa odmora te oni koji učestvuju na slavljima i skupovima, ne poštujući pravilo socijalne distance.

Upozorio je da je porast broja zaraženih posebno prisutan među mladim ljudima, dodajući da upravo oni, zbog toga što se više kreću, mogu mnogo brže prenijeti virus na druge.

Naglasio je stoga kako građani moraju biti mnogo više oprezni i pažljiviji.

“Pratićemo svakako kako se kreću brojke. Za sada je naš zdravstveni sistem dobro pripremljen”, dodao je Seibert, dodajući da je najvažnije spriječiti da ponovo ne dođe do porasta broja zaraženih.

Apelovao je na građane da poštuju pravila socijalne distance i održavanja higijene te da nose maske na mjestima gdje je to potrebno.

S druge strane, Vlada savezne države Hessen donijela je odluku o obaveznom nošenju maski za učenike i nastavnike u školama u novoj školskoj godini koja će početi u ponedjeljak naredne sedmice.

Prema posljednjim podacima, u protekla 24 sata u Njemačkoj je registrovano 1.226 novozaraženih, čime je ukupan broj slučajeva povećan na 218.519.

Proteklog dana od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je šest osoba, čime ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 sada iznosi 9.207, a od početka epidemije oporavilo se 198.800 osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.