Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nigerijska vojska u napadu na svetište Islamskog pokreta ubila 1.000 ljudi?

slika

Nekoliko stotina, možda čak i do 1.000 šiitskih muslimana ubila je nigerijska vojska, ističu aktivisti, prenosi AP. Čidi Odinkalu iz nigerijske Komisije za ljudska prava postavio je na društvene mreže fotografiju na kojoj se vidi buldožer kako uništava svetilište Islamskog pokreta u Nigeriji.

Osim toga, on navodi da je kuća lidera tog pokreta Ibrahima Zakzakija takođe uništena. Odinkalu kaže da je Zakzaki pogođen nekoliko puta, kao i da je jedna od njegovih žena ubijena u raciji koja je počela u subotu i završila se u ponedeljak ujutru.

– Građani moraju da pitaju ko je organizovao ovaj haos – tvitovao je Odinkalu.

Nigerijska armija saopćila je da započela akciju pošto je oko 500 šiita blokiralo konvoj u kom je bio glavni komandant vojske Nigerije, te su pokušali da ga ubiju. General Adeniyi Oyebade koji je bio zadužen za operaciju u Nigeriji, kazao je kako je vojska reagirala jer su imali informacije o planiranju šiitskog napada.

– Zbog toga sam naredio da se sruši dom Zakzadyja – kazao je Oyebade i dodao kako se broj žrtava i s jedne i druge strane još utvrđuje.

Nakon napada na svetilište Islamskog pokreta u Nigeriji, u Iranu, koji se smatra za zamlju koja najviše štiti prava šiitskih muslimana, izbili su veliki protesti ispred ambasade Nigerije.

Uznemirujući video kako lokalno stanovništvo pljačka mrtve pogledajte na ovom LINKU.