Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat RS ne podržava novi zakon o radu

BiH

zakon o radu

Mislim da ćemo vrlo brzo doći do rješenja i mislim da ćemo imati brzo imati novi zakon o radu, fleksibilniji i afirmativan i za poslodavce i radnike i Vladu RS, izjavio je danas Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je nakon sastanka predstavnika Vlade RS sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca, svoj optimizam, uprkos činjenici da se predstavnici Saveza sindikata RS nisu odazvali pozivu na pregovore, obrazložio informacijom da je oko 90 odsto primjedbi sindikata uvršteno u radnu verziju novog zakona o radu.

On je objasnio da je Savez sindikata dostavio svoje primjedbe na postojeći zakon, a ne na novu verziju, i da je ministarstvo odgovorilo na te primjedbe. Savanović očekuje da će se Sindikat u predstojećim danima uključiti u pregovoru u svom punom kapacitetu.

Sa druge strane Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS optužio je Vladu RS da zbog izostanka predstavnika Saveza sindikata, ova institucija pokušava “da glumi sindikat”.

“Vlada pokušava da bude sindikat, a ne pokušava da pravimo zakon koji se može poštovati”, kazao je Škebić.

Poslodavci se između ostalog protive postojanju minulog rada, a teže i ka jednostavnijim rješenjima za otpuštanje radnika.

“Želimo da rastavimo rad od nerada. Tražimo zakon koji u praksi može funkcionisati”, kazao je on i obrazložio da trenutno postoje i radnici koji zarade plate a ne dobiju ih, kao i radnici koji dobijaju platu koju ne zarade.

Škebić je najavio da će već danas otiću u Savez sindikata RS i pokušati dogovoriti konkretna rješenja, jer je najvažniji da zakon bude moguće primjenjivati u praksi, što trenutno nije slučaj.

Savanović je demantovao da Vlada RS pokušava da bude sindikat, naglasivši da su odgovorni narodu.

“Niko nema pravo ispostavi maksimalističke zahtjeve. Interes Vlade je fleksibilniji zakon prilagođen vremenu”, rekao je Savanović i ponovio da su cilj zakona investicije i nova radna mjesta, s obzirom da je 35,3 odsto nezaposlenih.

Rekao je i da se zalaže za postojanje minulog rada, te dodao da za RS nije povoljno što je FBiH već donijela zakon koji nije najidealnije rješenje. Prema njegovim riječima zbog toga je međunarodnim organizacijama sa kojima pregovaraju reper Zakon FBiH, a RS pokušava doči do rješenja prihvatljivog svim socijalnim partnerima.