Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DW

Nijemci se više ne boje korone – ali ne idu ni na odmor

Crowded Müggelsee
27 June 2020, Berlin: Many visitors enjoy the warm weather at Müggelsee. The lido was partly overcrowded and had to be closed. Photo: Fabian Sommer/dpa /DPA/PIXSELL

I prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, Njemačka je oštro podijeljena zemlja: tek četvrtina upitanih uporno strahuje od koronavirusa – ali i preko polovice upitanih uopće neće putovati na odmor.

Iako je u posljednjim danima bilo novih pojava infekcija koronavirusom, građani ove zemlje tome očito daju mnogo manju važnost nego što o tome javljaju ovdašnji mediji. Jer i prema netom objavljenom Deutschlandtrendu, redovitom ispitivanju postaje ARD, najveće iznenađenje je što u protekla tri tjedna praktično nema promjene u oštroj podjeli među građanima: još uvijek 6% upitanih smatra “veoma velikom” opasnošću kako bi mogli biti zaraženi, nema promjene ni kod 18% upitanih koji opasnost smatraju “velikom” i tek je par postotka kliznulo od 28% upitanih koji opasnost smatraju “malenom” u skupinu od 47% upitanih koji prijetnju smatraju “manje velikom”.

No usprkos ne baš osobitoj brizi da bi mogli biti zaraženi, već je svima jasno kako im je ova pandemija pomrsila baš sve planove za ovu godinu i sve je manje nade kako bi se još moglo dogoditi čudo koje bi im omogućilo bezbrižan ljetni odmor. Tako je već 87% (+3%) upitanih odlučilo što će ovog ljeta – a odgovor neće razveseliti ugostitelje ni u Hrvatskoj. Još samo 2% (-1%) upitanih će se upustiti u avanturu odmora izvan Europe, 17% (-2%) će se pokušati odmoriti u nekoj od zemalja Europe, a 35% (+4%) će krenuti na odmor negdje tu u Njemačkoj. Za Nijemce kojima je njihov Urlaub najveća svetinja i za koji će redovito potrošiti više nego i za hranu i za automobil je tu upravo inače nezamisliv udio od 51% (+1%) upitanih koji su odlučili kako ovog ljeta – neće ni kamo, ostaju kod kuće, piše Deutsche Welle.

Ispitivanje je pokazalo i ono što tvrde politolozi – i čemu se nadaju mnoge vlade država u kojima se bliže izbori: svaka kriza pogoduje vladajućoj garnituri i tu Njemačka nije iznimka. Popularnost Merkeličinih kršćanskih demokrata je malčice pala (za 1%), ali su s 37% uvjerljivo najpopularnija stranka. Koalicijski partner, socijaldemokrati su u ovom ispitivanju čak dobili jedan postotak više, ali raspored je i dalje praktično “zabetoniran” i SPD sa 16% više nije druga politička snaga u Njemačkoj. To su Zeleni s 20% (+1%), AfD se drži negdje kod 10% (+1%), Ljevica kod 7% (-1%), a Liberali iz ispitivanja u ispitivanje i dalje redovito moraju strahovati bi li s trenutnih 5% prešli izborni prag (-1%). No i ove oscilacije su daleko manje od moguće kvote greške u ispitivanju koje je proveo institut Infratest dimap.