Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nijemci traže od SAD-a da pojasne navode WikiLeaksa o špijuniranju

spijuniranje123

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da je zatražilo od američke vlade da pojasni posljednje navode o američkom špijuniranju koje je objavio WikiLeaks.

Website koji odaje diplomatske tajne objavio je dokument u ponedjeljak navečer za koji tvrdi da je zbirka prisluškivanih razgovora iz 2005. godine u kojima je učestvovao, između ostalih, njemački ministar vanjskih poslova.

WikiLeaks navodi da je razgovor prisluškivala američka obavještjna služba, iako nije saopćio koja bi agencija to mogla učiniti ili kako.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da bi, iako ne može potvrditi tvrdnje WikiLeaksa, ukoliko se pokažu tačnim to predstavljalo neprihvatljivo špijuniranje među partnerima”, prenosi AP.

Nedavni medijski izvještaji o navodnom američkom prisluškivanuju telefona njemačke vlade obnovili su diplomatski spor između Berlina i Washingtona koji je počeo prije dvije godine izvještajima da je mobitel kancelarke Angele Merkel prisluškivala američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).