Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Nikad manje žrtava stradalih u ratovima

24/06/2015

Uprkos činjenici da se u nekoliko zemalja u svijetu trenutno vode ratovi, najnovije naučno istraživanje sa Harvarda je pokazalo da u svijetu nije bilo manje žrtava stradalih u ratovima nego što je to slučaj sada.

Rezultati istraživanja profesora Stevena Pinkera sa Univerziteta Harvard su pokazali da se svijet posljednjih decenija nalazi u “eri mira”.

Ugledni profesor je istražio broj žrtava poginulih u ratovima u periodu od 1.400 godine do sada.

Jedan od rezultata istraživanja je pokazao da je broj poginulih u ratovima smanjen sa 15 posto na godišnjoj osnovi na tri posto.

Njegovo istraživanje je pokazalo da je najveći broj žrtava u ratovima, u posmatranom periodu, zabilježen u 17., 18., i 19. stoljeću, kao i tokom Drugog svjetskog rata.

Napominje se da od Drugog svjetskog rata do sada traje trend pada broja žrtava stradalih u ratovima.

“Svijet je u prošlosti izgledao mnogo gore. Plemenski ratovi su devet puta bili smrtonosniji nego rat i genocid u 20. stoljeću. Ropstvo, sadističke kazne i okrutna pogubljenja bila su svakodnevna životna praksa milenijima. Nakon toga su ukinuti. Ratovi među razvijenim zemljama su nestali. Čak i u zemljama u razvoju u ratovima pogine manje ljudi nego što je to bio slučaj prije nekoliko decenija”, istakao je profesor Pinker.

Napominje kako je u svijetu manje žrtava u ratovima nego ranije najviše zahvaljujući jačanju birokratije, povećanju pismenosti i širenju trgovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.