Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"benzinom protiv korone"

“Nipošto ga nemojte poslušati!”: Predsjednik Filipina zgrozio medicinske stručnjake

Rodrigo-Duterte (1)

Službenica Ministarstva zdravlja Marija Rozario Vergera upozorila je građane da se “predsjednik samo šalio i da definitivno ne treba poslušati njegove savjete u ovom slučaju”

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte predložio je građanima da svoje zaštitne maske za lice dezinfikuju benzinom ukoliko nemaju alkohol ili neko drugo dezinfekciono sredstvo, prenosi Večernji list.

“Na kraju dana, zakačite svoju masku na konopac i isprskajte je sa sredstvom za čišćenje, ako ga možete priuštiti”, rekao je Duterte.

“Međutim, za one koji nemaju sredstvo za čišćenje, predlažem da masku natopite benzinom ili dizel gorivom i COVID neće imati nikakve šanse”, dodao je Duterte, zgrozivši medicinske stručnjake na Filipinima.

Štaviše, nije dugo trebalo čekati na rekaciju filipinskih ljekara koji su pozvali sve građane da ne čine takve stvari.

Službenica Ministarstva zdravlja Marija Rozario Vergera upozorila je građane da se “predsjednik samo šalio i da definitivno ne treba poslušati njegove savjete u ovom slučaju”.

“Znate kako izgledaju predsjednikova obraćanja. To je vjerovatno jedna od njegovih šala”, rekla je Vergera.

Podsjetimo, Duterte nije prvi predsjednik koji je imao radikalne ideje o tome kako se što prije riješiti koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump je tokom brifinga u Bijeloj kući u aprilu spominjao “ideju” ubrzgavanja dezinficijensa u tijelo, što je također izazvalo zgrađanje među medicinskim stručnjacima širom svijeta.

Nakon brojnih osuda i nekoliko ljudi koji su ga poslušali i završili u bolnici zbog trovanja, Trump je kazao da je bio “samo sarkastičan”.