Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vraća li se?

U Španiji vraćaju zaštitne maske, u Hrvatskoj od korone za mjesec dana umrlo skoro 200 ljudi

zastitne maske na ulici
FOTO: Pixsell

Katalonija, takođe, je naložila upotrebu maski u zdravstvenim centrima, dok je Aragon na sjeveru izdao isto uputstvo, dodajući da se preporučuje radnicima i građanima u cjelini da koriste maske na javnim mestima

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj novooboljelih od Kovida-19 u ovoj sezoni sedmično se kreće oko 4.000, a u decembru je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 188 ljudi, odnosno 45 sedmično.

Koronavirus i dalje predstavlja značajno ozbiljniji problem nego grip od koje je u ovoj sezoni oboljelo 1.650 ljudi, ali niko nije umro.

Šef Službe za epidemiologiju Bernard Kaić kaže da je samo u posljednjoj sedmici prije Nove godine broj novooboljelih od Kovida-19 bio nešto manji, oko 2.500.

On kaže da je razlog tome što se tada manje dijagnostikovalo i prijavljivalo jer su bili praznici.

“Zadnjih mjesec dana imamo više od 4.000 novih slučajeva sedmično. U novembru, kada je još funkcionisao portal coronavirus.hr i izvještavao o 300-tinjak novooboljelih sedmično imali smo u stvari od 2.000 do 3.000 prijava sedmično u sistemu prijavljivanja zaraznih bolesti”, kaže Kaić.

U novembru se broj novooboljelih kretao oko 2.000 ili 3.000 sedmično, da bi u decembru povećan na oko 4.000 i više, prenosi portal “Indeks”.

Kaić kaže da su trenutno u Hrvatskoj prisutni svi podtipovi omikrona koji cirkulišu i u Evropi.

U Beogradu epidemija hripavca

U Srbiji je do kraja 2023. godine zabilježeno 909 slučajeva oboljelih od hripavca (veliki kašalj), a zbog povećanog broja oboljelih u Beogradu je prijavljena epidemija.

Iz Institutu za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut ističu kako je epidemija velikog kašlja prijavljena na teritoriju Grada Beograda polovicom decembra 2023. i još traje, jer postoji povećan broj oboljelih na području grada.

Napominju i da je najveći broj oboljelih prijavljen na teritoriju Južnobačkog okruga i u Beogradu, dok je najveća učestalost oboljelih u odnosu na broj stanovnika zabilježena u Južnobačkom i Južnobanatskom okrugu.

Pet regiona u Španiji najavilo povratak zaštitnih maski

Pet španskih regiona najavilo je ponovno uvođenje pravila po kojima je upotreba zaštitnih maski za lice obavezna u zdravstvenim ustanovama nakon porasta broja slučajeva gripa i infekcije koronavirusom tokom praznične sezone.

U regionu Valensije stopa respiratornih infekcija povećana je na 1.501 slučaj na 100.000 stanovnika između 26. decembra i 1. januara, što je drugi najveći prijavljeni broj slučajeva u zemlji za tu sedmicu, poslije Kastilje-La Manče.

Zdravstveni radnici i ustanove u Valensiji traže od lica sa simptomima, kao i od osoblja, i porodica i prijatelja u čekaonicama da nose maske.

Ovo pravilo vjerovatno će se proširiti i na druga područja u kojima se okupljaju ljudi sa ugroženim zdravljem.

Susjedna Katalonija, takođe, je naložila upotrebu maski u zdravstvenim centrima, dok je Aragon na sjeveru izdao isto uputstvo, dodajući da se preporučuje radnicima i građanima u cjelini da koriste maske na javnim mestima, posebno u zatvorenim prostorima.

Mursija na jugoistočnoj obali, takođe, je uvela obavezu nošenja maske, dok je sjeverozapadna Galicija izdala preporuku u tom smislu.

Prema najnovijem epidemiološkom izvještaju španskog Instituta za zdravstvenu zaštitu Univerziteta Karlos Treći, grip, Kovid-19, kao i respiratorna sincicijalna virusna infekcija (RSV) široko kruže u zajednicama, pri čemu je grip najrašireniji, a bebe i starije osobe će najvjerovatnije biti hospitalizovane.

U posljednjoj sedmici decembra, 953 slučaja na 100.000 stanovnika bila su prijavljena u centrima primarne zdravstvene zaštite širom zemlje sa akutnom respiratornom bolešću, u poređenju sa 922 sedam dana ranije, dok su stope hospitalizacije pokazale oštriji rast nego prošle godine.

Špansko udruženje ljekara opšte prakse pozvalo je na obavezno nošenje maski u zdravstvenim centrima širom zemlje. Ministarstvo zdravlja je sazvao sastanak regionalnih zdravstvenih vlasti i, prema pisanju lokalnih medija, naredne sedmice će predložiti uvođenje obaveznih pravila širom zemlje.