Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasne poruke idf-a

Ništa od četverosatnih prekida borbi koje su najavili Amerikanci

idf netanyahu
FOTO: Screenshot
Arhiva

Uprkos međunarodnim pozivima i apelima na humanitarni prekid vatre, Vlada Izraela nastavlja da se opire dogovoru, iako je Bijela kuća u četvrtak saopštila da je Izrael pristao na četverosatne dnevne humanitarne pauze

Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izjavio je da nema promjena u politici humanitarnih pauza u Gazi, umanjujući tvrdnje koje stižu iz SAD-a o tome da će biti uvedene svakodnevne četverosatne humanitarne pauze.

Prema riječima glasnogovornika IDF-a vojska planira samo “taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć, koje su ograničene u vremenu i području”, izjavio je potpukovnik Richard Hecht.

“Vidimo ljude kako se sele, desetine hiljada, iako postoji pritisak Hamasa da ih ne pusti”, tvrdi Hecht, dodajući da IDF to planira proširiti i činiti više.

Netanyahu: Nema prekida vatre

Prekid vatre u Pojasu Gaze zavisi od oslobađanja talaca koje drži Hamas, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Izrael obezbjeđuje sigurne koridore za civile koji se proteže od sjevera do juga Pojasa Gaze, kroz koji je samo jučer prošlo 50.000 građana Gaze”, stoji u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

Netanyahu je pozvao stanovnike Pojasa Gaze da krenu na jug, ponavljajući ono što je rekao prije nekoliko sedmica, iako su izraelski napadi na jug Gaze nastavljeni.

“Nikada nismo vodili rat s gubitkom od 1.400 ljudi u prvom danu”

Izraelski stručnjaci smatraju da će se trenutni rat u Pojasu Gaze pretvoriti u konstantnu aktivnost protiv, kako kažu, “ostataka frakcija otpora”. Po mišljenju nekih, politika vatrenih prstenova kojoj pribjegavaju okupacione snage uništava vojne bataljone, a ne Islamski pokret otpora Hamas.

Avi Dichter, izraelski ministar poljoprivrede, naglasio je da je trenutni rat u Gazi počeo u okolnostima koje ne liče onima iz Jomkipurskog rata (rat iz oktobra 1973.), ali “ima tegobne karakteristike”.

“Od uspostave države nismo vodili rat koji je počeo gubitkom od 1.400 osoba za jedan dan, i to sa neobičnim karakteristikama sa kojima se ranije nismo susretali”, izjavio je.

Izraelski Kanal 14 prisjetio se ranijeg intervjua sa premijerom Benjaminom Netanyahuom iz sredine aprila, u kojem je on rekao da je priča o ratu sa Hamasom pretjerana. Naglasio je tada da je njegova vojska uvijek spremna za tu mogućnost, “i ne samo za to, nego su spremni za front od 360 stepeni”, misleći na sukobe na različitim frontovima Bliskog Istoka.

Kontra Bijele kuće?

Uprkos međunarodnim pozivima i apelima na humanitarni prekid vatre, Vlada Izraela nastavlja da se opire dogovoru, iako je Bijela kuća u četvrtak saopštila da je Izrael pristao na četverosatne dnevne humanitarne pauze na sjeveru Gaze.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 10.000 civila je ubijeno, među kojima više od 4.000 djece, od 7. oktobra kada je počeo sukob nakon napada koji su izveli pripadnici Hamasa, pri čemu je prema izraelskim podacima ubijeno 1.400 ljudi, među njima veliki broj civila.